De rechtbank in Leeuwarden heeft een voormalig advocatenkantoor in Burgum veroordeeld tot het terugbetalen van een half miljoen aan een mijnbouwbedrijf uit Kazachstan.

Topman Kintal Islamov van Dala Mining kwam half februari persoonlijk naar Leeuwarden om de rechtszaak tegen ex-advocaat Folkert van der Hoef en diens zakenpartners bij te wonen. Het geduld van de gedupeerde Kazach werd op de proef gesteld. Vanwege de pandemie liet het oordeel van de drie rechters een half jaar op zich wachten.

Van der Hoef was tot zijn schorsing advocaat en naamgever van een advocatenkantoor in Burgum. In 2012 kreeg hij als bestuurder van de aan de Amsterdamse Zuidas gevestigde vermogensbeheerder Parkdale International 5 miljoen euro van Dala Mining onder zijn hoede.

De mijnbouwers hoopten met dat kapitaal een Japanse financiering los te krijgen. Dala Mining bezit in centraal Kazachstan de mijnbouwconsessie Koktenkol. De bodem zit er vol wolfraam, een kostbaar zwaar metaal dat onder meer gebruikt wordt voor de productie van smartphones en tablets.

Onzorgvuldig beheer

In 2016 was het de aandeelhouders van Dala Mining duidelijk geworden dat hun vermogen onzorgvuldig was beheerd. Ze huurden de forensische accountants van Control Riks in, die in de boekhouding onduidelijke overboekingen en andersoortige schimmigheden blootlegden.

Zo bleek de vermogensbeheerder 600.000 dollar te hebben uitgeleend aan de in Nederland wonende Brit John Declan Duffy, eigenaar van Dumul Technical Services. Het doel van die geldlening kon Van der Hoef niet goed onderbouwen. Bovendien had de Fries-Drentse jurist zichzelf een honorarium van ruim 300.000 euro toebedeeld.

De raadsman van de Kazachen, Robbert-Jan Kamstra, eiste in februari dat de gedaagden het ontbrekende vermogen, een slordige 1 miljoen euro, terug zouden betalen. Van der Hoef bleef zijn torenhoge beloning verdedigen. Hij liet weten dat het werken voor Parkdale het uiterste van hem had gevergd.

,,Het liep de spuigaten uit’’, zo sprak Van der Hoef in de rechtszaal. ,,Het was niet meer doenlijk om al die diensten te declareren.’’ Zijn verdediger Niclas Koelemaij noemde de aantijgingen tendentieus. Hij verzocht de rechtbank om alle vorderingen van de tegenpartij af te wijzen.

Dat is niet gebeurd. Onder het voorzitterschap van Titus Hoogslag komt de rechtbank tot de conclusie dat zowel Van der Hoef als diens toenmalige kantoorgenoot Henk de Jong en hun advocatenmaatschap in Burgum er verantwoordelijk voor zijn dat de ruim 300.000 euro wordt terugbetaald.

Het advocatenkantoor moet bovendien een door Parkdale uitgekeerde lening van 250.000 dollar terugbetalen. Ook Duffy en zijn Dumul Technical Services zijn door de rechters veroordeeld tot het terugstorten van de geleende 600.000 dollar.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct