Europese luchthavens willen steun voor doorkomen coronacrisis

Europese luchthavens willen steun voor doorkomen coronacrisis ANP

Europese luchthavens vragen de Europese Commissie en nationale overheden om steun voor het doorkomen van de coronacrisis. De vliegvelden lopen in het eerste kwartaal naar schatting meer dan 100 miljoen passagiers en zeker 2 miljard euro aan inkomsten mis. En de situatie wordt steeds erger, zegt brancheorganisatie ACI Europe.

De verliezen zullen de komende maanden waarschijnlijk verder toenemen, nu steeds meer landen reis- en vluchtverboden instellen. Er is in Europees verband ook al een voorstel gekomen voor een verbod op toegang tot het Schengengebied. Dat zou de passagiersstroom nog veel meer doen opdrogen.

De kosten die luchthavens moeten maken gaan niet mee omlaag. Zeker 80 procent van de operationele kosten zijn vaste lasten, benadrukt de ACI in een open brief aan de ministers van Transport van de EU-lidstaten. Daarom dringt de organisatie aan op ondersteunende maatregelen van overheden. Denk hierbij aan waarborgen door waar nodig buitengewone en dringende middelen voor financiering te verstrekken.

Eerder deze maand riep de ACI de EU ook al op om noodsteun mogelijk te maken zodat luchthavens hun rol als "kritieke infrastructuur" kunnen blijven vervullen. Sindsdien is de situatie verder verslechterd. Uit voorlopige cijfers blijkt dat het passagiersverkeer op Europese luchthavens vorige week gemiddeld met zeker de helft is teruggevallen. In eerdere weken was ook al sprake van fikse dalingen.

home
net-binnen
menu