Europese beurzen licht omhoog na week van rentevrees

Europese beurzen licht omhoog na week van rentevrees ANP

De Europese beurzen toonden vrijdag wat herstel na de flinke koersverliezen eerder deze week. De angst voor een hogere rente, die de markten deze week in de greep hield, nam af na kalmerende woorden van bestuurders van de Amerikaanse centrale bank. Verder werd uitgekeken naar cijfers over de winkelverkopen en de industriële productie uit de Verenigde Staten, die later op de dag naar buiten komen.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,6 procent in de plus op 698,24 punten. De hoofdindex koerst desondanks af op een weekverlies van bijna 3 procent. De MidKap won 0,4 procent tot 1039,45 punten. Frankfurt, Parijs en Londen stegen tot 0,7 procent.

De Europese aandelenmarkten beleefden de slechtste beursweek sinds eind februari. Een forse stijging van het algemene prijspeil in de VS joeg beleggers schrik aan. De hoge inflatie wakkerde de angst aan dat de Amerikaanse Federal Reserve sneller dan verwacht de rente zal gaan verhogen. Verschillende Fed-bestuurders benadrukten echter dat de hogere inflatie slechts een tijdelijk fenomeen is en dat een rentestap niet aan de orde is.

ING

ING was de sterkste stijger bij de hoofdbedrijven op het Damrak, met een plus van 1,5 procent. Ook de chipbedrijven werden opgepikt na de recente koersdruk in de sector. ASMI, ASML en Besi wonnen meer dan 1 procent. Fintechbedrijf Adyen voerde de schaarse dalers aan met een verlies van 2,2 procent.

In de MidKap toonde Pharming herstel en stond het bovenaan met een plus van 1,7 procent. De biotechnoloog zag een dag eerder nog bijna 10 procent aan beurswaarde verdampen na tegenvallende kwartaalresultaten. Baggeraar Boskalis (min 1,3 procent) en roestvrijstaalmaker Aperam (min 1,1 procent) noteerden ex dividend. Biotechnologiebedrijf Galapagos sloot de rij met een verlies van dik 2 procent.

Chiptekort

Sage Group steeg ruim 2 procent in Londen dankzij beter dan verwachte halfjaarcijfers van de Britse maker van bedrijfssoftware. In Parijs kampte Danone met een adviesverlaging door Goldman Sachs en zakte het voedingsconcern 1,8 procent.

Ook ging de aandacht uit naar de autobouwers. Volgens onderzoeks- en adviesbureau AlixPartners loopt de wereldwijde autosector dit jaar naar schatting 110 miljard dollar aan omzet mis door het chiptekort waar fabrikanten mee worstelen. De Duitse automakers BMW, Daimler en Volkswagen stegen desondanks tot 1 procent. In Parijs wonnen concurrenten Renault en Stellantis tot 0,9 procent.

De euro stond op 1,2107 dollar, tegen 1,2068 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 1 procent duurder op 63,87 dollar. Brentolie klom 0,9 procent in prijs tot 67,69 dollar per vat.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie