Europese beurzen licht in de plus

De Europese aandelenbeurzen stonden maandagmiddag overwegend licht in de plus, waarbij vooral de koersstijgingen van banken en verzekeraars opvielen. Op het Damrak werd maandag enthousiast gereageerd op het vooruitzicht van dividend bij PostNL en zorgde overnamenieuws in de matrassenwinkelbranche voor interesse in Beter Bed.

In Amsterdam stond de AEX-index rond 15.45 uur 0,1 procent in de plus op 448,45 punten. De MidKap steeg 1,4 procent naar 635,09 punten. De graadmeters in Parijs en Frankfurt wonnen 0,2 en 0,7 procent. De FTSE in Londen noteerde vlak

PostNL was een van de blikvangers aan het Damrak. Het postbedrijf werd 9 procent meer waard, dankzij de stellig uitgesproken verwachting dat beleggers in de tweede helft van volgend jaar weer mogen rekenen op dividend.

Aegon

De AEX werd aangevoerd door verzekeraar Aegon, die 2,3 procent won. Branchegenoot NN volgde samen met banken ING en ABN AMRO, die er 0,8 tot 1,8 procent bij kregen. In De MidKap steeg Delta Lloyd 6 procent

Elders in Europa zat de financiële sector eveneens in de lift. Zo leidden Deutsche Bank en Commerzbank met plussen van 2,5 procent de dans in Frankfurt en wonnen Société Générale en Crédit Agricole bijna 2 procent in Parijs. In Milaan won UniCredit 2,6 procent, terwijl Barclays in Londen 3 procent steeg. Analisten van Exane lieten zich maandagochtend positief uit over de Britse bank en droegen daarmee bij aan het optimisme over de sector.

Beter Bed

Bij de kleine bedrijven aan het Damrak viel Beter Bed op met een koerswinst van 9 procent. Analisten wezen naar de overname voor 2,4 miljard dollar van de Amerikaanse matrassenwinkelketen Mattress Firm door het Zuid-Afrikaanse winkelbedrijf Steinhoff. Volgens analisten wijst die transactie erop dat het aandeel Beter Bed wordt ondergewaardeerd.

Verder deden bedrijven in de grondstoffensectoren het goed. Staalproducent ArcelorMittal stond in de bovenste regionen van de AEX met een winst van 2,2 procent. In Londen wonnen mijnbouwbedrijven Rio Tinto en Anglo American circa 2 procent.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 2,2 procent naar 42,70 dollar. Brent werd ook ruim 1,7 procent duurder bij 45 dollar per vat. De euro werd voor 1,1080 dollar verhandeld, tegen 1,1080 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement