Europese Commissie stelt extra steun voor boeren voor

Europese Commissie stelt extra steun voor boeren voor ANP

EU-landen kunnen boeren en kleine voedingsbedrijven extra steun bieden als het aan de Europese Commissie ligt. Zij mogen boerenbedrijven dit jaar eenmalig 5000 euro uitkeren uit het EU-fonds voor plattelandsontwikkeling. Voor kleine en middelgrote voedselverwerkende bedrijven gaat het om 50.000 euro.

De maatregel moet de druk verlichten van de coronacrisis waar veel boerenbedrijven last van hebben. De lidstaten en het Europees Parlement moeten er nog wel mee instemmen.

De Europese Commissie kwam eerder al met tijdelijke steunmaatregelen voor onder meer sierteelt, zuivel, vlees, groenten en fruit. Zo wordt het mogelijk om boter, kaas, magere melkpoeder en rund-, schapen- en geitenvlees tot zes maanden op te slaan in koelhuizen.

De melksector krijgt toestemming afspraken te maken over de omvang van de productie terwijl er een opkoopregeling komt voor bloemen en aardappelen. Het lagere marktaanbod van deze producten moet de toekomstige productie en prijzen stabiliseren. EU-landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski heeft er vertrouwen in dat de maatregelen "tastbare steun en snel enige stabiliteit" zullen bieden aan de sector.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie