Eerdere winsten vervlogen op Amsterdamse beurs

Eerdere winsten vervlogen op Amsterdamse beurs ANP

De aandelenbeurs in Amsterdam is dinsdag met verlies geëindigd, na eerder op de dag nog op winst te hebben gestaan. Met name chipfondsen uit de AEX gingen onderuit nadat op de beurzen in New York grote technologiebedrijven lager werden gezet. Een dag eerder boekte de Amsterdamse hoofdindex nog een winst van ruim 2 procent. Elders in Europa was het beeld positiever.

De AEX-index eindigde uiteindelijk 0,2 procent lager op 663,26 punten. De sterkste daler was chiptoeleverancier ASM International met een verlies van 2,6 procent en ook chipmachinemaker ASML behoorde met een min van 2 procent tot de grootste verliezers. De MidKap ging 0,6 procent omlaag tot 989,46 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs wonnen tot 0,4 procent.

Net als bij technologiebedrijven in de Verenigde Staten die het voorbije jaar flink in beurswaarde zijn gestegen, zorgde oplopend rendement op obligaties onlangs voor lagere waarderingen voor deze aandelen. Bij hogere rentes halen beleggers geld uit sterk gestegen aandelen, die dan als te duur worden gezien.

Fugro grote verliezer in MidKap

Bodemonderzoeker Fugro was in de MidKap de grootste verliezer met een min van 2 procent. Koffie- en theeverkoper JDE Peets steeg 1,3 procent en was koploper bij de middelgrote bedrijven. Staalconcern ArcelorMittal stond bovenaan de AEX met een plus van ruim 3 procent.

Bij de kleinere fondsen was detacheerder DPA met een winst van bijna 8 procent een blikvanger. Investeerder Gilde Equity Management heeft een bod gedaan op het bedrijf van 79,8 miljoen euro, ofwel 1,70 euro per aandeel. DPA-topman Arnold van Mameren zegt dat met de overname door Gilde de groeistrategie van het bedrijf versneld kan worden.

HelloFresh zakte 6,5 procent in Frankfurt. Beleggers grepen de sterke resultaten van de Duitse bezorger van maaltijdboxen aan om winst te nemen. HelloFresh deed afgelopen jaar goede zaken door de coronacrisis en het laatste kwartaal van 2020 was het beste ooit voor het bedrijf.

De euro noteerde op 1,2077 dollar, tegen 1,2049 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,2 procent minder op 60,55 dollar. Brentolie daalde 0,3 procent in prijs tot 63,53 dollar per vat.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie