Mogelijk komt er een afkoopsom voor personeel van koekjesfabriek Hellema ter compensatie van het verlies aan betaalde pauzes. De rechtbank stuurt daar op aan.

De 250 werknemers van koekjesfabriek Hellema in Hallum moeten nog uiterlijk drie weken wachten voor ze zekerheid krijgen over hun toekomstige arbeidsvoorwaarden. Rechter Titus Hoogslag deed dinsdag nog geen uitspraak in de zaak die het bedrijf aanspande tegen de ondernemingsraad. Die stemt niet in met de gewijzigde arbeidsvoorwaarden omdat het bedrijf hiervoor bij de vakbonden moet zijn. Hoogslag gaf de partijen drie weken om eruit te komen.

Terwijl de verhoudingen tussen de ondernemingsraad en de directie, de broers Hille en Gerrit Hellema, in principe goed zijn, ging het dinsdag hard tegen hard. Er staat dan ook heel wat op het spel, volgens de Hellema’s. Het is vijf voor twaalf bij het bedrijf dat in een neerwaartse glijdende schaal zit.

'Tussen 2015 en 2019 groeide de omzet niet, terwijl er wel investeringen nodig zijn'

De koekjesfabriek wordt geplet tussen de klant en de leverancier. Het bedrijf heeft amper mogelijkheid te manoeuvreren omdat het gedicteerd wordt door de markt voor koekjes, biscuit en tussendoortjes, waar de prijzen steeds meer onder druk staan. Tussen 2015 en 2019 groeide de omzet niet, terwijl er wel investeringen nodig zijn. Daar komen de coronacrisis en de gevolgen van de Brexit nog eens bij.

Het bedrijf ziet geen andere oplossing dan snijden in de personeelskosten naast andere maatregelen die al genomen zijn. Het voorstel is om de twee betaalde pauzes van een kwartier per dag te schrappen en andere werkroosters te maken. Hierbij wordt niet meer 40 uur per week ingeroosterd bij een 36-urige werkweek. Daarmee bouwde het personeel 4 uren extra per week op, wat resulteerde in 25 compensatiedagen.

Meer werken voor hetzelfde loon

De vakbonden, die 210 leden bij het bedrijf hebben, stellen dat het personeel de betaalde pauzes als verworven recht ziet. Deze arbeidsvoorwaarde bestaat al 37 jaar. Worden de pauzes afgeschaft, dan moet het personeel meer werken voor hetzelfde loon. Bovendien beschouwen ze de compensatiedagen als vakantiedagen. Zonder deze dagen wordt het ziekteverzuim erger omdat het om zwaar werk gaat. Het personeel vindt dat het moet bloeden voor investeringen in machines, die later zullen leiden tot het verlies van werkgelegenheid.

Met een emotioneel betoog probeerde Hille Hellema de noodzaak te onderstrepen. ,,Wij zijn de vijfde generatie sinds 1861 en zijn betrokken bij en trots op ons bedrijf en de medewerkers.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct