EU-onderhandelaar Barnier heeft 'ambitieus’ brexitplan klaar

EU-onderhandelaar Barnier heeft 'ambitieus’ brexitplan klaar ANP

EU-brexitonderhandelaar Michel Barnier heeft een ontwerpakkoord over de toekomstige relatie tussen het Verenigd Koninkrijk en het Europese vasteland op papier gezet. De tekst is naar de 27 lidstaten en het Europees Parlement gestuurd zodat zij het kunnen bespreken.

Het concept laat zien dat een "ambitieuze en veelomvattende toekomstige relatie mogelijk is", aldus de Fransman op Twitter. "We moeten onszelf alle kansen op succes geven." De tekst wordt na overleg met de hoofdsteden en het parlement openbaar gemaakt.

Londen en Brussel hebben besloten de geplande onderhandelingen van volgende week in Londen op te schorten vanwege de virusepidemie. Er wordt gekeken naar alternatieve manieren om te overleggen, waaronder videoconferenties.

De Britten zijn sinds zes weken geen lid meer van de EU, maar gedurende een overgangsperiode tot 1 januari nog wel gebonden aan EU-regelgeving. De onderhandelaars van beide kanten willen tegen juni forse vooruitgang hebben geboekt over onder meer de handelsrelatie vanaf 2021.