ECB maakt pas op de plaats

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft donderdag zoals verwacht besloten de rentetarieven in de eurozone ongemoeid te laten. Ook de omvang van de stimuleringsmaatregelen die de centrale bank neemt om de lage inflatie op te drijven, blijft gelijk.

Vorige maand trok de ECB alle registers open in de strijd tegen de lage inflatie en matige economische groei. Het belangrijkste rentetarief werd op 0 procent gezet, wat betekent dat banken gratis geld kunnen opnemen bij de centrale bank. De rente die zij moeten betalen om daar geld in bewaring te geven, werd juist opgeschroefd.

Ook besloot de ECB op 10 maart het bedrag waarvoor maandelijks schuldpapier wordt opgekocht, te verhogen van 60 miljard naar 80 miljard euro. Dat de centrale bank na deze zeer ingrijpende stappen deze maand pas op de plaats maakt, komt voor economen niet als een verrassing. De nadruk ligt momenteel op de uitvoering van de in maart aangekondigde maatregelen, liet de ECB in een korte verklaring weten.

Het beleid van de centrale bank stuit met name in financieel gezondere eurolanden als Duitsland en Nederland op kritiek. Het zou voor veel regeringen de noodzaak tot verdere hervormingen en bezuinigingen wegnemen. De extreem lage rente is daarnaast slecht voor spaarders en kan ertoe leiden dat mensen en bedrijven meer gaan lenen dan goed voor ze is.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement