Duitse rente naar nieuw dieptepunt

De rente op Duitse staatsleningen is maandag tot nieuwe dieptepunten gezakt. Het rendement op tienjarige staatsleningen van Europa's grootste economie is daardoor nagenoeg geheel verdwenen, terwijl de rente op kortere leningen nog verder onder 0 procent daalde.

Het rendement op de tienjarige 'Bunds' nam maandagochtend af tot 0,07 procent. Na een kleine opleving in het afgelopen jaar, tot circa 1 procent in oktober, is de rente daarmee nu iets lager dan het historisch lage peil dat in april vorig jaar werd bereikt. De rente op Duitse staatsleningen voor vijf jaar is nu min 0,4 procent, wat aangeeft dat beleggers geld toeleggen op die leningen.

De waarde van een obligatie en het rendement erop bewegen tegenovergesteld. Een dalende rente wijst op een stijgende waarde en een toenemende vraag naar het schuldpapier.

Stimuleringsbeleid

De ongekend lage rente hangt samen met het stimuleringsbeleid van de ECB en de onzekerheid over de economische groei in Europa en de Verenigde Staten. Die werd maandag gevoed door een onverwacht sterke daling van de orders voor Duitse fabrieken. Die ontvingen in april 2 procent miner bestellingen dan in de voorgaande maand.

Voor het weekeinde werden de economische zorgen al nieuw leven ingeblazen door de onverwacht magere banengroei in de VS in mei.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement