Dit zijn de nieuwe Google-gadgets

Nadat Apple begin deze maand nieuwe telefoons had aangekondigd, was het dinsdagavond de beurt aan Google om in San Francisco zijn nieuwe gadgets te presenteren. Traditioneel vraagt Google andere fabrikanten telefoons te maken voor het zoekbedrijf. Dit jaar werden voor het eerst twee telefoons door het techbedrijf aangekondigd: een van LG en een van Huawei.

De twee toestellen worden weliswaar niet door Google gemaakt maar wel door het bedrijf voorzien van software. Het besturingssysteem Android vaan de zoekgigant uit Amerika wordt direct door het bedrijf geleverd - zonder extra's maar met de nieuwste updates.

Groter dan Apple
Opvallend is dat beide toestellen groter zijn dan de concurrenten van Apple. Nexus 5x is gefabriceerd door LG, heeft een scherm van 5.2 inch en is gemaakt van kunststof. De 6p heeft een groter scherm van 5.7 inch en is gemaakt door het Chinese bedrijf Huawei. Dit toestel is van aluminium. Beide telefoons zijn verkrijgbaar in drie verschillende kleuren.

Naast nieuwe processors hebben de smartphones een scanner voor vingerafdrukken op de achterkant. Volgens Google is dat prettiger dan aan de voorkant, zoals bij de iPhone het geval is. Ook de camera is onder handen genomen. Beide hebben een camera met extra grote pixels. Door die pixels zo groot mogelijk te maken kan er meer licht op iedere pixel vallen. Daardoor verbetert de kwaliteit van foto's die bijvoorbeeld binnen of ‘s nachts zijn genomen.

Batterijduur
Een grote update aan het besturingsysteem zal bovendien helpen om de batterijduur te verlengen. Dit doet Google door ongebruikte apps in een soort winterslaapmodus te zetten. Zo wordt onnodig stroomverbruik voorkomen. Dat klinkt als een kleine verbetering, maar volgens het technologiebedrijf gaat een volledig opgeladen batterij hierdoor tot 30 procent langer mee.

De nieuwe toestellen zijn iets goedkoper dan het model van vorig jaar. De 5x met 16gb kost 380 dollar, de 6p met 32gb 500 dollar. Wie meer opslagruimte wil zal diep in de buidel moeten tasten, overigens net als bij concurrent Apple.

Chromecast
Google lanceerde woensdag ook twee nieuwe versies van de Chromecast. De eerste versie van het apparaat zorgt voor een koppeling tussen telefoon en tv. De mobiele telefoon is dan te gebruiken als afstandsbediening en om content van het web of de telefoon te streamen naar de televisie. Een audioversie van de Chromecast, die speciaal is gemaakt om audiotoepassingen te koppelen aan een hifi-installatie, is nu ook beschikbaar. Daarmee kunnen gebruikers zelfs Spotify koppelen aan vijftien jaar oude speakers. Beide apparaten zijn verkrijgbaar voor 35 dollar.

Tablet
Na de Surface Pro van Microsoft en de iPad Pro van Apple lanceert Google nu ook een tablet met een toetsenbord. De Pixel C heeft een vergelijkbaar scherm met die van een normale iPad, is 10.2 inches groot en is gemaakt van aluminium. De tablet draait op Android en niet op Chrome OS, zoals de andere Pixelapparaten van Google. Het bedrijf belooft dat de Pixel C iedere zes weken updates zal krijgen.

Blijkbaar denken Microsoft, Apple en Google dat er een grote behoefte is aan tablets met toetsenbord, want alle drie hebben de bedrijven een dergelijk apparaat in hun assortiment. Goedkoop is het kleinood van Google overigens niet: de voordeligste versie met 32gb geheugen en een toetsenbord gaat 650 dollar kosten.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement