Dirk Scheringa naar de beurs

Dirk Scheringa gaat naar de beurs in Amsterdam met zijn bedrijf CS Factoring, via een zogeheten omgekeerde overname van de lege beurshuls Lavide. Dat bleek dinsdag.

Tussen Lavide en CS Factoring is inmiddels een overeenkomst op hoofdlijnen getekend. Het bedrijf van Scheringa, oprichter en voormalig topman van de in 2009 omgevallen DSB Bank, neemt openstaande facturen over voor een lager bedrag dan de factuur vermeldt. Als het lukt de rekening alsnog te innen, is het verschil de winst voor de onderneming.

Scheringa noemt de beursnotering belangrijk voor CS Factoring om verdere groei te realiseren. Zo moet het bijvoorbeeld een grotere naamsbekendheid veroorzaken. Zijn bedrijf boekte vorig jaar een omzet van iets meer dan 1,1 miljoen euro en een winst van 275.000 euro.

Doelstelling

Een van de voorwaarden voor de deal is dat CS Factoring een belang neemt van bijna 50 procent in Cardec Toevoegingen, dat financiële diensten levert. Doelstelling is om de komende vijf jaar het bedrag van aangekochte facturen van CS Factoring, inclusief het te verkrijgen belang in Cardec, te laten groeien van ongeveer 30 miljoen euro naar 1 miljard euro. De omzet moet daarbij aandikken naar zo'n 40 miljoen euro en de winst richting de 10 miljoen euro.

De transactie wordt nog ter goedkeuring voorgelegd aan de aandeelhouders van Lavide. Het bestuur van Lavide, dat dan ook op de beurs de naam CS Factoring zal dragen, zal na de omgekeerde overname bestaan uit Scheringa en de huidige topman van Lavide, Vincent Poorter.

Bestuursvoorzitter

Scheringa stelde dat hij de bestuursvoorzitter van de onderneming wordt en Poorter de risicodirecteur en verantwoordelijk voor financiële zaken. Bij verdere groei wordt er waarschijnlijk op termijn ook nog een specifieke financieel directeur aangesteld. Voor de rollen is geen goedkeuring nodig van De Nederlandsche Bank (DNB), aldus Scheringa.

De omgekeerde overname wordt voldaan in aandelen, zo bleek verder. Daardoor zullen er bijna 4 miljoen nieuwe aandelen Lavide en bijna 1,6 miljoen opties op nieuwe aandelen worden uitgegeven.

Overigens had Scheringa in 2014 al plannen om via de toen ook al lege beurshuls Lavide de gang naar het Damrak te maken.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement