In Beetsterzwaag is donderdag Dirk Huisman overleden, de man die in de jaren tachtig het verzekeringsconcern Avéro bij elkaar fuseerde.

Huisman is 84 geworden. Opmerkelijk genoeg verscheen de rouwadvertentie op dezelfde dag als zijn overlijden. Zijn familie noemt hem een ,,lieve (eigen)wijze pater familias’’, die alles uit het leven haalde, maar het ook kon loslaten. De verzekeringsman werd geboren in het Drentse Nieuw-Amsterdam.

Aanvankelijk ambieerde hij een carrière als gymleraar. Evenzogoed begon Huisman in 1957 aan een managementopleiding bij de PTT. In 1979 werd hij directeur van de Postgiro- en Rijkspostspaarbank in Leeuwarden. Twee jaar daarna kwam hij aan het roer van de Leeuwarder verzekeraar OBF/CV.

Het Friese Manhattan

Huisman begon verzekeringsbedrijven aan elkaar te rijgen als een groot verzekeringssnoer. In 1986 werd hij de eerste man van Avéro. Daar kwam het eveneens Friese FBTO bij, Centraal Beheer in Apeldoorn en later ook nog OLM in Zwolle en OVVM in Groningen. Wat zijn geheim was? ,,Het gevoel te behoren tot een grote agrarische familie en het geluk dat iedereen het met elkaar zag zitten binnen een directie.’’ Aan de rand van de Leeuwarder binnenstad rees de ene na de andere kantoorflat uit de grond, het gebied rondom de Lange Marktstraat werd door sommigen het Friese Manhattan genoemd.

‘Het huisje van Durk Snoad’

In 1992 liet Huisman die wereld achter zich. Hij en zijn vrouw Gonnie verhuisden naar ,,een van de mooiste plekken die ik ken’’: het beroemde, eeuwenoude huisje van Durk Snoad bij Beetsterzwaag. Als Drent had hij nog nooit van de roman Feroaring fan lucht van Rink van der Velde gehoord.

Bovendien liet Huisman dat karakteristieke wâldspultsje ook nog eens ingrijpend verbouwen door de vaste Avéro-architect Abe Bonnema. Hoe hij dat voor elkaar kreeg? Eerder werd toenmalig commissaris van de koningin Henry Linthorst-Homan nog botweg door de gemeente Opsterland geweigerd, toen deze zich op die prachtige plek langs het Alddjip wilde vestigen. Huisman dreigde simpelweg met sloop.

Vanuit het lommerrijke beekdal tussen Beetsterzwaag en Lippenhuizen bemoeide de afgezwaaide topman zich nog wel met de zakenwereld. Hij werd voorzitter van de Kamer van Koophandel in Friesland, een functie waar hij op zijn zestigste afscheid van nam. Van Friese ondernemers had hij geen hoge pet op gekregen: ,,Wanneer je ziet hoe relatief weinig hier wordt geëxporteerd, dan zegt dat iets over de durf en het vermogen boven zichzelf uit te stijgen.’’

Feroaring fan lucht werd hem dierbaar. Hij las de roman en bleef zijn hele verdere leven op de prachtplek wonen. ,,In de familie noemen ze me nu, soms spottend, gezien mijn voornaam, Durk Snoad.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
In memoriam
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct