Bij Kwant Controls in Sneek sneuvelen dertien van de ruim zestig arbeidsplaatsen. De maritieme toeleverancier voelt de crisis.

Een deel van die krimp kan worden bereikt doordat mensen met pensioen gaan en tijdelijke contracten worden niet verlengd. Toch ontkomt het bedrijf er niet aan om acht vaste krachten gedwongen te ontslaan. De nieuwe directeur Coen de Keijzer heeft het personeel gisteren van dat slechte nieuws op de hoogte gebracht. Hij wil verder geen toelichting geven.

Aanvankelijk dreigden er nog meer banen te sneuvelen. Door met verschillende functies te schuiven heeft de ondernemingsraad weten te voorkomen dat een negende collega zou moeten vertrekken. De vakbonden FNV en CNV melden dat er nu een goed sociaal plan ligt, waarbij de ontslagen mensen de toezegging krijgen dat ze binnen anderhalf jaar weer onder de zelfde arbeidsvoorwaarden kunnen worden aangenomen, mocht de markt weer aantrekken.

Kwant Controls gaat er prat op dat 40 procent van alle zeeschepen rond vaart met apparatuur aan boord die in Sneek is ontwikkeld. De in 1937 opgerichte onderneming produceert instrumenten en besturingssystemen. Begin dit jaar leek er nog volop werk. Er werden zelfs vacatures uitgeschreven.

Daarna zorgde de pandemie voor een stevige dip. In de eerste golf kreeg het bedrijf bijna 320.000 euro aan loonkosten subsidie. Dat bleek niet afdoende. Cruiseschepen, een belangrijke doelgroep voor Kwant Controls, kwamen stil te liggen en ook het vrachtvervoer over zee zakte in.

Onder de huidige marktomstandigheden verwacht Kwant Controls nog zeker twee jaar verlies te lijden. Hun verwevenheid met de maritieme sector maakt de Snekers erg gevoelig voor de conjunctuur. In 2010 en 2016 waren er ook reorganisaties. ,,Toen zag je dat ontslagen mensen toch weer vrij vlot werden benaderd’’, zegt FNV-bestuurder Wilma Nieveen. ,,We koesteren de hoop dat dit nu ook weer gebeurt.’’

Kwant Controls maakt deel uit van het Innovatiecluster Drachten. ,,Je merkt het aan de kwaliteit van de medewerkers’’, vindt Nieveen. ,,Wij krijgen signalen dat mensen heel graag bij Kwant willen blijven werken. Het is een club specialisten die het samen heel fijn hebben.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct