Deurwaarders hebben het in coronatijd te rustig; kantoren (ook in Friesland) ontslaan personeel

Minder omzet en personeel deurwaarderskantoren door coronacrisis ANP

Deurwaarders hadden in het eerste coronajaar veel minder te doen dan normaal. Veel kantoren hebben mensen moeten ontslaan.

Er vielen minder schulden te innen. Er waren minder beslagleggingen en minder ontruimingen. Ook liepen de deurwaarders dagvaardingen mis doordat de rechtbanken een aantal maanden dicht waren.

Al met al draaide de branche 36 miljoen euro minder omzet dan in 2019, een afname van 11 procent. Dit meldt de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG) in haar jaarverslag.

Friesland houdt gelijke tred

De trend in Friesland is ongeveer gelijk aan de landelijke trend, aldus KBvG-woordvoerder Paul Otter, die in Leeuwarden werkzaam is bij Syncasso. Friesland telt zeven deurwaarderskantoren.

Doordat er minder werk was, was er minder personeel nodig. Op 1 januari waren er 5 procent minder gerechtsdeurwaarders actief dan een jaar eerder. Het aantal niet-ambtelijke functies slonk met bijna 10 procent.

Niet altijd kwam het tot ontslagen, merkt Otter op. ,,Er gingen deurwaarders met pensioen die hun kantoor niet overdroegen maar beëindigden.’’

Minder consumeren = minder schulden

Mensen kwamen minder vaak in problemen door de steunmaatregelen van de overheid, zoals uitstel van belasting, merkt Arjan Boiten op, penningmeester van de KBvG. Ze consumeerden minder en staken zich dus ook minder in de schulden.

Toch heeft de daling niet alleen met de lockdowns te maken. De beroepsorganisatie zag de werkzaamheden de jaren voor corona ook al dalen. Dat kwam onder meer door het actieplan Brede Schuldenaanpak, waardoor onder meer het aantal ontruimingen terugliep.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie