De prijs van benzine (Euro95) bereikte woensdag het recordniveau uit 2012: 1,895 euro per liter. De adviesprijs stijgt door en is sinds donderdag de hoogste ooit. Wat betekent dat voor jou als je gaat tanken?

Waarom stijgt de benzineprijs ineens?

Dat de prijs voor een liter benzine nu zo hoog is, is opmerkelijk. Vorig jaar daalde door corona (waardoor we minder zijn gaan autorijden) de prijs juist. Een jaar geleden lag de gemiddelde adviesprijs maar liefst 33 cent lager dan vandaag. Volgens Paul van Selms van UnitedConsumers, die iedere dag de brandstofprijzen bijhoudt, zijn er heel veel factoren die invloed hebben op hoeveel we uiteindelijk betalen bij het tanken.

De voornaamste factor is de prijs van een vat ruwe olie. Die was heel laag (30 dollar per vat) en kwam weer op een redelijk niveau (65 dollar per vat). Dit heeft alles te maken met de wereldwijde vraag en aanbod. Dat wij hier minder autorijden vanwege corona, heeft daar weinig invloed op. Omdat de grondstof duurder is, is de prijs van benzine gestegen.

Daarnaast zijn we minder gaan vliegen, waardoor er minder vraag is naar kerosine. Die vliegtuigbrandstof ontstaat bij de productie van benzine (en diesel), maar de oliemaatschappijen kunnen het nauwelijks kwijt. Het opslaan ervan kost echter geld. Dat berekenen ze door in de prijs van benzine en diesel en zo merken wij het aan de pomp.

Waarom is tanken over de grens goedkoper?

Ruwe olie is slechts eenvijfde van de uiteindelijke benzineprijs. Door raffinage komt er zo’n 2 procent bij. Transport en opslag nemen 3 procent voor hun rekening. En het grootste deel van de prijs komt door accijns, exploitatiekosten en de btw van 21 procent. Nederland heeft vanwege de hoge accijns de hoogste benzineprijs van Europa. In België betaal je zo’n 1,40 euro per liter en in Duitsland 1,44 euro.


 

loading

Kost tanken straks echt 1,90 euro per liter?

De benzineprijs is een adviesprijs van de oliemaatschappijen. Daar zit een vaste marge voor de pompstationhouder bij in. Die profiteert dus niet mee van de prijsstijgingen. Volgens Van Selms is de adviesprijs de afgelopen jaren door die marge opgekrikt. Pomphouders kunnen met hun prijzen afwijken als ze dat willen, de kortingen betalen zij uit die vaste marge. We gaan dus niet direct overal 1,90 euro voor een liter benzine betalen.

Wat veel mensen zich volgens Van Selms ook niet realiseren, is dat de belastingen een dempend effect hebben op hoe snel de prijs van benzine hier stijgt. „In landen als de Verenigde Staten, waar je aan de pomp bijna de kale prijs betaalt, is de prijs over de kop gegaan. Als een vat olie twee keer zo duur wordt, wordt brandstof daar ook twee keer zo duur, bij wijze van spreken”, aldus Van Selms.

Waar in het Noorden tank ik het goedkoopst?

Tankstations in het Noorden waren in het eerste kwartaal van dit jaar relatief goedkoop, omdat er een prijzenoorlog werd uitgevochten. Of die door de prijsstijging doorgaat, dat is de vraag. Het goedkoopste tankstation voor euro 95/e 10-benzine was toen de Tango in Oude Pekela en Joontjes Kreditank in Sneek met 1,51 euro. Voor diesel is tankstation Sietsema-Sakko in Uithuizen de voordeligste.

loading

Welk effect heeft het op transportbedrijven?

Volgens Van Selms maken transportbedrijven afspraken over de prijs van brandstof met de aanbieders, maar daar zitten altijd kaders aan. In dit geval, wanneer de prijs ineens snel stijgt, betekent het dat die afspraken zullen veranderen. Voor de sector heeft zo’n grote stijging dus zeker financiële gevolgen.

Hoe zit het met de kilometervergoeding die ik krijg?

Werkgevers mogen van de Rijksoverheid maximaal 0,19 euro per kilometer vergoeden, zonder dat daar belasting overheen komt. Het mag meer zijn, maar dat stukje telt dan als loon (en moet er loonheffing over worden ingehouden). De kans dat dit bedrag hoger wordt, is klein. Het is sinds 2006 al 19 cent. Toen het vorige prijsrecord werd bereikt (in 2012), veranderde de kilometervergoeding ook niet mee.

Overigens rijdt de gemiddelde benzineauto 14 kilometer op één liter benzine. Met dat verbruik schiet je er met de vergoeding bij in als benzine meer dan 2,50 euro per liter kost.

Gaat de prijs verder stijgen?

„Als ik de olieprijs konden voorspellen, dan stond ik nu niet in de supermarkt met jou te bellen. Dan lag ik op een mooi eiland aan het strand”, grapt Van Selms. De prijs zal altijd fluctueren, denkt hij, maar we moeten wel leren leven met hogere brandstofprijzen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct