Bij wijze van huur hoefden de bewoners alleen  de plantjes water te geven.

Friese vastgoedman in diskrediet: Rabobank pikt drugsverleden niet

Bij wijze van huur hoefden de bewoners alleen de plantjes water te geven. FOTO ANP

Zes jaar geleden bracht de Amsterdamse strafzaak genaamd Wiet-o-Theek twee Friese vastgoedondernemers ten val. Dat verleden achtervolgt de broers.

Deze week dreigde Westermeer Vastgoed in Grootegast met een kort geding, om zich te ontdoen van een in ongenade gevallen aandeelhouder. Deze 51-jarige ondernemer, ook eigenaar van het vastgoedbedrijf TDDY Beheer in Heerenveen, bleek in een kwaad daglicht te staan bij de Rabobank.

De dissidente aandeelhouder en zijn broer stonden in 2005 op het punt om voor 22 miljoen euro in de Amsterdamse Bijlmer een winkelcentrum te kopen. Vlak voordat de twee zakenmannen hun handtekeningen onder het koopcontract konden zetten, vonden ze zichzelf terug in een politiecel.

Codenaam

De FIOD had het tweetal aangehouden op verdenking van witwassen. Het justitieonderzoek kreeg de codenaam Wiet-o-Theek mee: in oude Amsterdamse stadswijken rolde de politie in tien panden van de broers illegale wietplantages op, goed voor in totaal 15.000 planten.

Bij wijze van huur hoefden de bewoners van die drugshuizen slechts de plantjes water te geven. Het Openbaar Ministerie sprak van hennepkweek op industriële schaal. In het strafdossier doken de namen op van een makelaar, een notaris, een fiscalist en een bankier van Fortis.

Ze werden verdacht van het vervalsen van taxatierapporten, notariële akten, bouwbonnen en hypotheek leningen, om zo de miljoenenopbrengst van de drugskweek wit te wassen. Daarnaast speelde de 51-jarige met zijn toenmalige bedrijf Akropolis een rol in het corruptieproces tegen de Noord-Hollandse ex-gedeputeerde Ton Hooijmaijers.

Om de zaak Wiet-o-Theek rond te krijgen, luisterden de rechercheurs ook vertrouwelijke gesprekken tussen de de verdachten en hun notaris en advocaat af. Vanwege die vormfout kwamen de rechters in 2014 tot relatief lage straffen: de twee kregen werkstraffen van drie en zes weken. De zaken tegen de makelaar, notaris, fiscalist en bankier werden geseponeerd.

Ommekeer

Op hun hoogtepunt reden de broers in respectievelijk een Ferrari 456 GTA en een Porsche Cayenne. Ze bezaten vastgoed in Amsterdam Zuid, aan de Keizerskracht en in het Gooi en woonden in riante villa. De strafzaak zorgde voor een ommekeer. Ze raakten dakloos en de fiscus eiste 8,5 miljoen euro. Ook de banken kwamen met een miljoenenclaim.

De eigenaar van TDDY Beheer keerde terug naar het Noorden. Vorig jaar juni kocht hij zich voor een kwart in bij Westermeer Vastgoed in Grootegast. Pas toen huisbankier Rabo moeilijk begon te doen, realiseerden de beide andere eigenaren van Westermeer zich wie ze eigenlijk in huis hadden gehaald.

Drie maanden na zijn intrede was de nieuwkomer al weer uitgeschreven. Wat restte was de juridische ontvlechting van het partnerschap. Inzet daarbij was een voormalig kantoorpand aan de Oudeweg in Drachten. Westermeer dreigde met een rechtszaak, maar trok die op het laatste moment weer in. ,,We zijn het eens geworden’’, zegt Westermeers advocaat Marco Kalmijn daarover.

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct