Damrak verwelkomt weer twee nieuwe fondsen

Beleggers in Amsterdam kunnen deze week opnieuw uitkijken naar de beursgang van twee ondernemingen. Verzekeraar ASR en fitnessketen Basic-Fit maken volgens de planning vrijdag hun debuut aan het Damrak, nadat afgelopen tijd al Philips Lighting, ForFarmers, Sif en Coca-Cola European Partners werden verwelkomd. Verder is de agenda relatief leeg.

ASR wordt voor een prijs tussen de 18 en 22 euro per aandeel in de markt gezet. Dat geeft de genationaliseerde verzekeraar een waarde van 2,7 tot 3,3 miljard euro. De Staat verkoopt in eerste instantie een belang van maximaal 40 procent. ASR kwam in overheidshanden toen in 2008 op het dieptepunt van de kredietcrisis de Nederlandse onderdelen van Fortis en ABN AMRO werden genationaliseerd. De Staat betaalde destijds 3,6 miljard euro voor ASR. ABN AMRO keerde vorig jaar al terug op Beursplein 5.

Basic-Fit mikt op een prijskaartje rond de 1 miljard euro, met een prijs per aandeel tussen de 15 en 20 euro. Het bedrijf telt meer dan 350 fitnessclubs in meerdere Europese landen. De keten gebruikt de opbrengst van de beursgang, die geschat wordt op minstens 370 miljoen euro, om schulden af te lossen.

Shell

Aan het bedrijvenfront staat onder meer Shell in de aandacht. Het olieconcern praat beleggers en analisten dinsdag bij over zijn plannen voor de toekomst. Verder publiceert jenever- en likeurmaker Lucas Bols donderdag zijn jaarresultaten. In Parijs komt die dag ook de Franse drankengigant Rémy Cointreau met zijn jaarcijfers.

Meest in het oog springende onderneming aan de overzijde van de oceaan die een kijkje in de boeken geeft, is farmaceut Valeant. De Canadese partner van het Nederlandse biotechnologiebedrijf Pharming kampte eerder dit jaar nog met problemen met de boekhouding.

Duitsland

Er komen deze week verder nog diverse belangrijke economische cijfers naar buiten. In Duitsland geven nieuwe gegevens over de industrie en de export meer zicht op de recente ontwikkeling van Europa's grootste economie. Woensdag staat een update over de invoer en uitvoer van China op de rol.

In Nederland meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag nieuwe inflatiecijfers en data over de productie van de industrie.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement