Damrak stijgt op drukke cijferdag

De Amsterdamse aandelenbeurs ging donderdag verder vooruit. Ook de andere Europese beurzen stonden opnieuw in het groen. Beleggers kregen een flinke hoeveelheid bedrijfsresultaten voor de kiezen. Op het Damrak openden onder meer verzekeraars Aegon en NN Group, ingenieursbureau Arcadis, informatieleverancier RELX en chipbedrijf Besi de boeken.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,4 procent in de plus op 527,80 punten. De MidKap klom 0,9 procent tot 805,57 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tot 1,3 procent.

Aegon was koploper bij de hoofdfondsen met een winst van 3,6 procent. De verzekeraar verwacht in de toekomst flink te gaan profiteren van de belastinghervorming in de Verenigde Staten. De resultaten van branchegenoot NN Group vielen niet in goede aarde. Het aandeel was de grootste daler met een min van meer dan 2 procent.

Omzet

RELX, die 2017 afsloot met de hoogste omzet ooit, klom 0,1 procent. Het voormalige Reed Elsevier wordt op papier een Brits bedrijf, waarbij de aandelen van het Nederlandse RELX NV worden omgezet in Britse aandelen RELX PLC.

In de MidKap stal Arcadis de show met een plus van meer dan 5 procent. Het advies- en ingenieursbureau zette vorig jaar een hogere winst in de boeken en verwacht dat de winstgevendheid dit jaar verder verbetert. Chipbedrijf Besi, dat de omzet en orderontvangst op kwartaalbasis zag dalen, stond onderaan met een min van 2,1 procent.

Cijfers

Ook Ordina (plus 7,9 procent) kwam met cijfers. De ICT-dienstverlener had in het vierde kwartaal de wind in de zeilen en wist 2017 winstgevend af te sluiten.

In Zürich daalde Nestlé ruim 2 procent. Zwakke verkopen in het vierde kwartaal hebben ervoor gezorgd dat de groei van voedingsreus vorig jaar tegenviel. De Europese vliegtuigbouwer Airbus, die de winst vorig jaar fors zag stijgen, klom bijna 9 procent in Parijs. Dat was de grootste dagwinst sinds februari 2015.

Koersverlies

In Londen leed Standard Life Aberdeen (SLA) met een min van 4,9 procent het grootste koersverlies sinds de brexit-stem. Lloyds Banking en Scottish Widows zegden een vermogensbeheercontract van 100 miljard pond met SLA op.

De euro was 1,2494 dollar waard, tegen 1,2414 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse ruwe olie klom 0,8 procent tot 61,08 dollar. Brentolie kostte 0,3 procent meer op 64,58 dollar per vat.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement