Damrak op winst richting paasweekeinde

Damrak op winst richting paasweekeinde ANP

De aandelenbeurs in Amsterdam ging donderdag verder vooruit. Ook de andere Europese beurzen wonnen terrein op de laatste handelsdag voor het lange paasweekeinde. Beleggers keken vooral uit naar de wekelijkse Amerikaanse werkloosheidsaanvragen, die in de afgelopen twee weken een historische toename lieten zien door de coronacrisis. Ook werd gehoopt op een afvlakking van de coronapandemie en een einde aan de prijzenoorlog in de oliesector.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 1,5 procent in de plus op 508,20 punten. De hoofdindex sloot donderdag voor het eerst sinds 6 maart boven de 500-puntengrens en stevent af op een weekwinst van ruim 7 procent. De MidKap klom 2,6 procent tot 698,63 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tot 2,2 procent.

De oliebedrijven waren in trek dankzij een opleving van de olieprijzen en berichten dat het staatsinvesteringsfonds van Saudi-Arabië belangen heeft genomen in vier grote Europese olie- en gasbedrijven. Het zou gaan om Shell, het Franse Total, het Italiaanse Eni en het Noorse Equinor, die tot 2,6 procent stegen.

Philips

Just Eat Takeaway (plus 11 procent) was koploper in de AEX. Het maaltijdbestelbedrijf lijkt te profiteren van de coronacrisis. Het moederbedrijf achter onder meer Thuisbezorgd.nl zag in het eerste kwartaal het aantal bestellingen met de helft oplopen. In Duitsland is het aantal orders in de periode zelfs meer dan verdubbeld.

Philips klom 4 procent. Het zorgtechologiebedrijf gaat 43.000 beademingsapparaten leveren aan de Verenigde Staten voor omgerekend ruim 595 miljoen euro. Prosus won 0,3 procent. De techinvesteerder stelt nog over voldoende geld te beschikken om moeilijke tijden te kunnen overleven en nieuwe investeringen te kunnen doen.

Air France-KLM

In de MidKap steeg Air France-KLM 2 procent. De luchtvaartcombinatie zag het aantal passagiers in maart met 56,6 procent dalen. Volgens de Franse minister van Financiën Bruno Le Maire zal Air France een fors steunpakket krijgen van de overheid.

Kiadis Pharma dikte 14 procent aan na positief nieuws over een celtherapieproduct van het biotechbedrijf. Fastned klom 7,7 procent. De uitbater van snellaadstations heeft naar eigen zeggen zijn sterkste kwartaal ooit achter de rug, ondanks de impact van de coronacrisis.

De euro was 1,0867 dollar waard, tegen 1,0863 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 5,7 procent meer op 26,52 dollar. Brentolie werd 3,1 procent duurder op 33,85 dollar per vat.

menu