Deze week steeg de goudprijs naar het hoogste punt ooit. Handelaren en juweliers brengen het met kilo’s tegelijk naar Van der Meulen Edelmetaal in Joure. Het einde is nog niet in zicht, voorspelt directeur Marc Breitsma.

Afgelopen maandag brak de goudprijs door een historisch hoogtepunt. Rond het middaguur moesten beleggers voor een troy ounce goud (31,1 gram, het gewicht van een boterham) 1942,78 dollar neertellen, een kwart meer dan begin dit jaar. Daarmee is de lang uitgestelde, psychologische grens van 1800 dollar geslecht, constateert edelmetalenspecialist Georgette Boele van ABN Amro.

De goudprijs begon een jaar geleden al omhoog te kruipen. Toch zorgde de sprint van deze week voor een verrassing. ABN Amro voorspelde nog maar kort geleden, op 9 juli, dat het prijspeil pas eind dit jaar op 1900 dollar per troy ounce zou uitkomen. Boele heeft haar voorspelling inmiddels bijgesteld: zij, en ook andere analisten, verwachten nu dat zelfs de 2000 dollar-grens spoedig zal sneuvelen.

Hoe dat komt? Corona speelt een rol. De negatieve rente en de dalende dollarkoers maken het edelmetaal aantrekkelijk. Miljoenen op de bank kost tegenwoordig immers geld. Goud is echter renteloos, maar lijkt voorlopig wel in waarde te groeien.

It wurdt by kilo’s tagelyk by ús ynlevere

Het glinsterende kapitaal fungeert vaker als veilige haven voor beleggers. Je ziet dat terug in de statistieken. Tijdens de tweede oliecrisis van 1980 torende de goudprijs naar de recordhoogte van 666 dollar per ounce. In 2011 zorgde de kredietcrisis voor een nieuwe piek van 1772 dollar. Ditmaal is de wereldeconomie andermaal in rep en roer.

Onder het presidentschap van Donald Trump lijkt niks meer zeker. De pandemie woekert nog altijd ongemeen hard in grote delen van de Verenigde Staten en zelden waren de Amerikanen zo intern verdeeld. Het land ligt ook nog eens op ramkoers met China. De dollar, sinds de Tweede Wereldoorlog een vast ijkpunt voor de wereldhandel, dreigt zijn positie als economisch baken te verliezen.

De gevolgen zijn tot in Joure voelbaar. ,,It is in gekkeboel’’, zegt directeur Marc Breitsma van Van der Meulen Edelmetaal. Dit ruim tweehonderd jaar oude bedrijf handelt in edelmetalen. De Jousters kopen goud, zilver, platina en palladium op en smelten dat zo nodig om voor hergebruik. Dat gaat in grote hoeveelheden. Breitsma rekent niet in ounces, maar in kilo’s.

Het bedrijfspand van Van der Meulen oogt dan ook als een zwaar beveiligd fort. Particulieren komen er eigenlijk niet aan de poort. De klandizie bestaat uit professionele handelaren, juweliers en fabrikanten. Op dit niveau zijn er nog twee bedrijven in ons land.

Het zwaartepunt van de goudhandel ligt in het zuiden en westen van Nederland, vertelt Breitsma. ,,En ek yn België ha wy it hiel drok.’’ Van der Meulen Edelmetaal heeft bovendien nog een Duitse vestiging, die de afgelopen jaren is gegroeid. In Joure ligt het personeelsbestand stabiel op 25 medewerkers. ,,Der is gjin ferrin, de minsken wurkje hjir twintich, tritich jier.’’

Voor hen is het momenteel flink aanpoten. Normaal begint de werkdag om acht uur ’s ochtends en dan is het rond een uur of vijf ’s middag wel mooi geweest. ,,Mar no wurkje wy fan seis oere moarns oant tsien oere jûns’’, verzucht de directeur. ,,Wy sitte middenyn in hausse.’’ Breitsma brengt zijn dagen grotendeels in de auto door, op weg langs klanten door het hele land. Tussendoor moet hij ook nog zijn bedrijf aansturen.

Een groot deel van het verwerkingsproces is geautomatiseerd. Van der Meulen Edelmetalen wil zich profileren op snelheid. Wie ’s ochtends een partij inlevert, kan die nog dezelfde dag of de volgende ochtend retour krijgen.

Doorgaans brengt een juwelier per keer gemiddeld zo’n 200 gram aan oud goud bij Van der Meulen. In deze gekke tijden ligt dat gemiddelde gewicht wel vier tot vijf keer hoger. ,,It wurdt by kilo’s tagelyk by ús ynlevere.’’ Het hoge prijspeil maakt verkoop aantrekkelijk. Inkopen oogt daarentegen minder aanlokkelijk, want duurder. Opmerkelijk genoeg lijkt de goudhonger nog lang niet gestild.

,,Hiel frjemd’’, vindt Breitsma. Hij ziet dat vooral grotere ondernemingen nog steeds fors blijven investeren in de uitbreiding van hun goudvoorraden. Dat geeft hem het idee dat het plafond nog lang niet bereikt is. Tijdenlang betaalde de branche zo’n 40.000 euro voor een kilo. Nu ligt de kiloprijs rond de 54.000 euro. Breitsma denkt dat dit niveau de komende zes jaar nog verder naar boven zal klimmen. ,,Dat kin wol op 60.000 of 70.000 euro útkomme.’’

De huidige goudkoorts plaatst zijn bedrijf wel voor praktische problemen. ,,It is yn ús hannel boter bij de vis’’, legt Breitsma uit. Handelaren die hun goud inleveren, willen cash uitbetaald krijgen. Zelf moeten juweliers hun particuliere klanten ook in klinkende munt betalen, dus soms vragen ze wel voorschotten van 80.000 euro.

,,Wy binne eins de bank foar de juweliers.’’ De Nederlandse banken voeren echter een ontmoedigingsbeleid voor contante betalingen. De branche moet zijn cashflow dus grotendeels zelf regisseren. Desalniettemin geniet Breitsma van de heisa. De gekte van 2011 ligt hem nog vers in het geheugen. Van der Meulen Edelmetaal floreert nou eenmaal in tijden van economische neergang. ,,Dat binne ús bêste jierren. It klinkt hiel kru, mar it is wol sa.’’

loading

Juwelier ontvangt zelfs gouden bruggen

Bij Het Juwelen & Beleenhuis in Leeuwarden is het veel drukker dan een paar maanden geleden. De hoge goudprijs stuwt het aantal klanten.

Buiten voor de winkel roept een stoepbord voorbijgangers op nu hun goud of zilver in te leveren: ,,De goudkoers staat nu extreem hoog!!!” Bij het Juwelen & Beleenhuis van Gerard Schuls (60) in Leeuwarden is het een komen en gaan. Nu de prijs voor goud tot ongekend historische hoogten is gestegen, brengen klanten soms dozenvol gouden sieraden mee naar binnen.

,,Maar ook gouden kronen en bruggen en heel veel gouden munten. Ja, de laatste paar maanden is het veel drukker dan normaal”, vertelt Schuls aan een tafel in zijn winkel. ,,Mensen horen in de media van de extreem hoge goudkoersen en als bedrijf hebben wij een goede reputatie. Ik heb klanten uit het hele Noorden, want ik bereken een eerlijke prijs.”

Hij zet een doosje met kleine flesjes zuur neer. Op de doppen staan de cijfers 8, 14, 18, 21 en 24, die verwijzen naar de meeteenheid waarmee het goudgehalte wordt aangeduid, het karaat. 24 karaat goud is puur goud in zijn zuiverste vorm. Op een klein leisteentje, afkomstig van een gouden kettinkje, maakt hij een klein krasje. ,,Het streepje blijft staan als er ik er met het kwastje uit het juiste flesje zuur overheen strijk. Is een armband 14 karaat, dan blijf je het streepje zien uit flesje 14. Doe ik dat met een hoger of lager flesjesnummer dan verdwijnt het. Zo weet je zeker hoeveel karaat een voorwerp heeft.”

De methode wordt ook gebruikt om namaakgoud en valse munten te detecteren. Schuls pakt een gouden muntje uit een hanger. ,,Deze is 21 karaat goud.” Vervolgens legt hij een op het oog identiek exemplaar op tafel. ,,Deze is nagemaakt. Bij een valse munt verdwijnt het streepje van de toetssteen als ik de testvloeistof erop druppel.”

Schuls zit 35 jaar in het vak en genoot een opleiding als goudsmid, Hij was ooit diamantair in Antwerpen. In zijn zaak brengen klanten gouden voorwerpen, maar de verkoop van baren goud gaat ook gestaag door. Klanten kopen het als belegging. Honderd gram puur goud kost, naar de dagwaarde, die Schuls altijd weergeeft, 5300 euro. ,,Banken geven geen rente meer en dus kun je beter goud kopen, denken veel mensen. Hoe groter de vraag naar goud, hoe duurder het wordt. Natuurlijk fluctueren de prijzen, maar edelmetalen houden altijd hun waarde”, verzekert hij. Vooral in tijden van crises ,,vluchtten” mensen in het veilige goud. ,,Vier maanden geleden kocht je een kilo goud voor 40.000 euro. Bij verkoop zou dat vandaag 53.000 opleveren. Dan heb je dus 13.000 euro verdiend.”

Inie Oltman is vaste klant. ,,Ik lever oude ringen en armbandjes in die ik ooit heb gekregen. Van het geld koop ik weer nieuwe sieraden.” Oltman laat een ring zien met een briljant. ,,Die heeft Gerard gemaakt.” Bij Schuls krijgt ze de waarde die het goud op dat moment heeft, onderstreept ze. ,,Andere winkels ronden nogal eens naar beneden af, is mijn ervaring. Dus je moet heel erg opletten bij wie je iets inlevert.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct