Foto Google

Corona remt ambities van producent levensmiddelen Royal Smilde in Heerenveen

Foto Google

Voor Koninklijke Smilde in Heerenveen was 2019 wederom zeer lucratief. Ook in 2020 zal er winst zijn, maar de pandemie zet wel een rem op de ambitie.

Het levensmiddelenconcern (650 werknemers) wist vorig jaar de prestaties van topjaar 2018 te evenaren. In 2019 boekte Smilde een bedrijfsresultaat van 9,7 miljoen euro, op een netto-omzet van 234,6 miljoen euro. 

Vanwege de coronacrisis ogen de vooruitzichten echter wel minder gunstig. Weliswaar leunt het bedrijf met zijn bakmixen deels op consumenten die tijdens de lockdown flink aan het bakken gingen, een kwart van de omzet haalt Smilde doorgaans uit de horeca.

Die wereld van hotels, restaurants, cateraars en inflights (vliegtuigmaatschappijen) kreeg de afgelopen maanden een flinke dreun te verwerken. ,,Zoiets komt dan in een keer heel snel op je af’’, zegt algemeen directeur Ronald Prince. Hij stelde met andere directieleden en managers een crisisteam samen, dat negatieve ontwikkelingen adequaat probeert te pareren. ,,De horeca komt wel weer terug, maar ik geloof nooit dat we dat volgend jaar al helemaal gaan meemaken.’’

Het blijft grotendeels gissen hoe de markt zich ontwikkelt. ,,Wij noemen 2020 maar even een tussenjaar.’’ Prince benadrukt dat het voorbestaan van het concern, met fabrieken in Heerenveen, Roden, Bolsward, Oosterwolde en Edam, op geen enkele wijze in gevaar komt.

,,De inkt van ons nieuwe strategisch plan is net droog’’, aldus Prince. ,,Dat blijft qua richting wel grotendeels staan, maar we hebben er een corona-afslag in bedacht.’’ Het gevolg zal zijn dat bepaalde vernieuwingen noodgedwongen langer op zich zullen laten wachten.

,,Recentelijk investeerde Smilde in een nieuw hoofdkantoor in Heerenveen. Voor Royal Smilde Bakery in Edam staat een compleet nieuwe fabriek op het programma. Die plannen zullen doorgang vinden, belooft Prince.

,,Maar we komen niet helemaal ongeschonden uit dit coronajaar en dat zul je ook terugzien in onze winstcijfers. We zullen wel winst maken en we blijven wel netjes binnen de lijnen van ons bankconvenant. Zelfs de nieuwe investeringen, daar blijven we voor 100 procent achter staan.’’

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 4,99 per maand. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct