Glastuinbouw in Santa Barbara, Californië, waar de legalisering van cannabis heeft geleid tot een concurrentieslag tussen wijnbouwers, bloementelers en wietkwekers.

Hoe cannabis en corona een jong bedrijf in Heerenveen vleugels heeft gegeven

Glastuinbouw in Santa Barbara, Californië, waar de legalisering van cannabis heeft geleid tot een concurrentieslag tussen wijnbouwers, bloementelers en wietkwekers. FOTO AFP/DAVID MCNEW

De jonge folieleverancier Gauris uit Heerenveen wist zijn omzet in sneltreinvaart naar ruim 1 miljoen euro te stuwen. Dat is mede te danken aan corona en cannabis.

Gauris levert en bewerkt waterdichte folies voor dakbedekking, vijverpartijen, paardenbakken en waterbassins voor onder meer de glastuinbouw. De foliespecialist werd in 2018 opgericht door Annemiek Aal en Martijn Riewald. Een jaar later stapte de Heerenveense investeringsmaatschappij PMH Investments van Durk van der Meer in de onderneming.

,,Durk is een goede vriend van ons’’, zegt Riewald. Toch heeft PMH Investments anderhalf jaar later zijn kapitaal al weer uit Gauris gehaald. Daarvoor in de plaats is het Zweedse SealEco gekomen, dat 51 procent van de aandelen heeft gekocht. ,,Ze waren al leverancier van ons, maar ook klant. Ze zitten ook in de folie. Met hun erbij kunnen we sneller groeien. Ze leveren heel veel extra handel op.’’

Rugdekking

SealEco is een dochteronderneming van Nordic Waterproofing Group, een op de beurs van Stockholm genoteerde onderneming met over de duizend werknemers en een omzet van 300 miljoen euro. Gauris is buiten Europa al actief in Zuid-Amerika en China. Met de Zweden als rugdekking hoopt de onderneming wereldwijd door te groeien.

'Wij worden blij als we iets kunnen leveren waar de klant ook blij van wordt'

,,Met die corona is de vraag naar folie voor zwembaden en vijvers redelijk ontploft’’, vertelt Riewald. ,,Dat kun je je wel voorstellen.’’ De webshop biedt een handige rekenmodule waarmee particulieren zelf kunnen uitrekenen wat ze nodig hebben. ,,Annemiek en ik hebben beiden hotelschool gedaan, wij worden blij als we iets kunnen leveren waar de klant ook blij van wordt.’’

Ook andere ontwikkelingen doen de omzet groeien, de legalisering van cannabis in Canada en bepaalde Amerikaanse staten bijvoorbeeld. ,,Daar hoor je in de branche niet zoveel over, maar wat je ziet is dat veel glastuinbouwers hun tomaten en komkommers daar hebben ingeruild voor cannabis. Het gevolg daarvan is dat de tomatenteelt bijvoorbeeld wordt overgenomen door Mexicanen. Wij leveren daar nu folie voor waterbassins.’’

Waar dat allemaal op uitdraait, vindt Riewald moeilijk te zeggen. ,,We zijn in twee jaar tijd supersnel gegroeid. Ik kan wel zeggen: over vijf jaar willen we op tien miljoen zitten, maar er kan zoveel gebeuren. Dat weet je allemaal niet.’’ Gauris wil er in ieder geval naar toe dat ze minder afhankelijk zijn van de seizoensinvloeden.

'Wij willen onze mensen het hele jaar door goed aan het werk houden'

,,Met die vijveraanleg, dat kun je tussen maart en oktober doen’’, zo legt het directielid uit. ,, Maar wij willen onze mensen het hele jaar door goed aan het werk houden.’’ Een verdere internationalisering helpt daarbij. Momenteel huurt Gauris een nieuw bedrijfspand op het Internationaal Bedrijventerrein Friesland. ,,Het is al te klein’’, zegt Riewald.

Op de loonlijst staan nu elf mensen, waaronder een handjevol zzp’ers ,,dat vijf dagen in de week voor ons werkt’’. Op de korte termijn is er in de productie nog wel plaats voor drie nieuwe krachten.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct