CPB: Corona-uitbraak treft economie nu al, maar impact is onzeker

Foto: ANP Extra

De Nederlandse economie loopt dit jaar flinke schade op als het corona-virus zich verder weet te verspreiden en de uitbraak langer duurt. Het Centraal Planbureau (CPB) voorspelt dat het groeicijfer een derde lager uit kan komen dan nu wordt gedacht.

In de raming die het CPB vanochtend heeft gepresenteerd gaat het instituut er nog van uit dat de Nederlandse economie dit jaar met 1,4 procent groeit. In 2021 wordt een groeicijfer van 1,6 procent verwacht. In deze cijfers is al rekening gehouden met een milde uitbraak van het coronavirus. Desondanks spreekt het CPB van een gestage groei, zeker in vergelijking met andere landen.

Het wordt echter een ander verhaal als het coronavirus niet snel onder controle komt en de economische gevolgen niet tijdelijk blijken te zijn. In een dergelijk somber scenario gaat het CPB er vanuit dat het groeicijfer dit jaar op 0,9 procent uitkomt en volgend jaar op 1,3 procent. Dit komt vooral doordat in dat geval de wereldhandel hapert, waardoor ook de Nederlandse export wordt geraakt.

Negatief effect

,,Het is duidelijk dat het coronavirus nu al een negatief effect heeft op de economie. Als de verspreiding van het virus niet snel tot staan wordt gebracht, zal dit de economische groei verder negatief beïnvloeden”, zegt CPB-directeur Pieter Hasekamp.