CBS: inflatie in januari iets lager

De inflatie bedroeg in januari 0,6 procent. Dat is iets lager dan een maand eerder, toen de prijzen voor consumenten nog 0,7 procent hoger lagen dan een jaar eerder. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekend.

De inflatie daalde vooral door de prijsontwikkeling van thuiszorg. De prijs voor thuiszorg was in januari 2016 weliswaar nagenoeg gelijk aan die van een jaar eerder, maar in december was de prijsstijging op jaarbasis nog 43,1 procent.

In januari vorig jaar werd de korting uit de Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten afgeschaft, waardoor consumenten meer ging betalen voor thuiszorg. ,,Dit heeft een jaar lang een verhogend effect op de inflatie gehad. Dit effect is nu uitgewerkt'', aldus het statistiekbureau.

Naast de prijsontwikkeling van thuiszorg verlaagde ook de prijsontwikkeling van vliegtickets de inflatie. In januari 2016 waren vliegtickets 5,1 procent goedkoper dan een jaar eerder. Daarentegen had de prijsontwikkeling van kleding een opwaarts effect. Kleding was in januari 1,8 procent duurder dan een jaar eerder. In december was kleding op jaarbasis nog 3 procent goedkoper.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement