'Britten wacht milde recessie'

Het Verenigd Koninkrijk staat een ,, korte milde recessie" te wachten rond het begin van volgend jaar. Op dat moment raakt de uitslag van het brexit-referendum onder meer de huizenprijzen, werkgelegenheid en de uitgaven in het land. Dat schrijft accountant EY in een rapport over de brexit dat maandag zal worden gepubliceerd.

De onderzoekers voorspellen dat de economische groei van de Britten in 2017 uitkomt op 0,4 procent, waar in eerdere ramingen werd uitgegaan van 2,6 procent. Daarbij wordt verwacht dat de Britse centrale bank eind 2016 de rente tot nul zal verlagen.

Ook sluit EY belastingverlagingen niet uit om de economische schok die een brexit met zich meebrengt op te vangen.

Afzet

Volgens het rapport doet de uitslag van het referendum het vertrouwen van de Britse consument geen goed. Daarnaast wordt een permanente verlaging van de Britse afzet en productiviteit voorzien.

De bedrijfsinvesteringen zullen volgend jaar naar verwachting 2 procent dalen. Daarbij zal de werkloosheid in 2019 zijn gestegen naar ruim 7 procent. Dat is nu nog 5 procent van de Britse beroepsbevolking. De consumentenbestedingen zullen naar verwachting met 0,6 procent dalen in 2017, waarbij de Britten vooral minder bereid zullen zijn om grote uitgaven te doen.

Verder valt in het rapport te lezen dat de huizenprijzen door de bank genomen met 4 procent zullen dalen. De export is het enige lichtpuntje en zal naar verwachting volgend jaar met 3,4 procent stijgen, vooral door de stevige daling van het pond.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement