Brexit houdt beleggers nog even bezig

Beleggers wacht waarschijnlijk wederom een onstuimige beursweek. De keuze van het Britse volk om uit de Europese Unie te stappen zorgde vrijdag al voor de grootste beursverliezen in tijden. Alle onzekerheid op de financiële markten is daarmee echter nog niet afgelopen.

Hoe gaan bedrijven bijvoorbeeld inspelen op de brexit? Grote banken als HSBC en Goldman Sachs dreigden in aanloop naar het Britse referendum nog grote aantallen zakenbankiers weg te halen uit de Londense City, het financiële district van de Britse hoofdstad. In de eerste reacties op de uitslag van de volksraadpleging werd over dit soort plannen nog niets gezegd.

Daarnaast is het de vraag wat een en ander betekent voor het beleid van centrale banken. De Bank of England zal niet aarzelen extra maatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat de financiële markten blijven functioneren, benadrukte de instelling vrijdag. De ECB en de Federal Reserve zeiden eveneens dat zij klaarstaan om in te grijpen als dat nodig is.

\Voorwaarden

Ook de voorwaarden waaronder de Britten hun EU-status verliezen zijn nog niet bekend. De onderhandelingen hiervoor beginnen wellicht pas in oktober en kunnen jaren duren.

De brexit kwam vrijdag als een verrassing voor beleggers, want zij waren er op basis van peilingen juist vanuit gegaan dat de Britten voor een verder verblijf in de EU zouden stemmen. Die verwachting zorgde de voorgaande dagen nog voor koersstijging op de beurzen.

Stresstest

De financiële sector staat deze week extra in de schijnwerpers. In de Verenigde Staten komen de resultaten van een grote stresstest van banken naar buiten. De Fed liet vorige week al weten dat alle grote banken zijn geslaagd. Maar hoe elke instelling precies scoort, wordt pas maandag bekend.

De macro-economische agenda is ook aardig vol. De ogen zullen hierbij vooral gericht zijn op nieuwe Europese inflatiecijfers en een herzien Amerikaans groeicijfer. In buurland Duitsland komt nog een nieuwe werkloosheidsraming. Verder kunnen handelaren onder meer rekenen op nieuwe gegevens over het consumenten- en ondernemersvertrouwen in Europa, de woningverkopen en consumptie in de Verenigde Staten en rapporten van het gezaghebbende onderzoeksbureau Markit over de industrie.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement