Boskalis plaatst prototype Ocean Cleanup

Het eerste prototype van The Ocean Cleanup wordt deze week voor de Nederlandse kust geplaatst. Boskalis, dat samen met de Nederlandse overheid en een anonieme donor 1,5 miljoen euro bijdraagt aan het project om de oceanen schoon te maken, verzorgt het vervoer van het prototype.

De drijvende barrière wordt 23 kilometer uit de Nederlandse kust op de proef gesteld. Tijdens de test wordt met allerlei meetapparatuur gekeken hoe het bouwsel het een jaar lang uithoudt onder de extreme weersomstandigheden op zee.

The Ocean Cleanup is een Nederlandse stichting die met speciale schoonmaakschepen iets wil doen aan de enorme hoeveelheid plastic die in de wereldzeeën ronddobbert. Het Noordzee-prototype bestaat uit een barrière van 100 meter lang. Het uiteindelijke ontwerp dat aan de hand van de test verder wordt ontwikkeld, zal 100 kilometer lang worden.

Boyan Slat

Het idee om iets te doen aan de zogenoemde plasticsoep die zich door zeestromingen ophoopt op meerdere plekken, komt van de Nederlander Boyan Slat. Jaarlijks komt er in de zeeën ongeveer 5 miljoen ton plastic bij. Dat plastic brokkelt op den duur uit elkaar en komt uiteindelijk via vissen en vogels in de voedselketen terecht.

De pas 21-jarige Slat ontdekte dat kustlijnen het meest effectief zijn in het opvangen van plastic. Hij wil met kunstmatige kustlijnen gemaakt van drijvers de plasticmassa opruimen. Na de test met het prototype moet eind volgend jaar een werkend testvaartuig in gebruik worden genomen. Het opruimen van de grootste ophoping van plastic, in de buurt van Hawaï, moet in 2020 beginnen.

Staatssecretaris van Milieu Sharon Dijksma prees Slat woensdag bij de onthulling van het prototype in Scheveningen en wees daarbij op het gevaar van plastic in zee. ,,Het bedreigt niet alleen het leven in de zee, het plastic breekt ook af tot voor de mens gevaarlijke microplastics. Juist dit soort mooie innovaties wil de overheid aanjagen zodat we bewuster met onze schaarse grondstoffen omspringen en meer gaan recyclen."

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement