Kingma’s landerijen tussen Jorwert en Leons, eeuwenoude greppels en sloten die ooit slenken van de zee waren.

Boerin bij Jorwert die veestapel 'verwaarloosde' krijgt nog een kans van OM

Kingma’s landerijen tussen Jorwert en Leons, eeuwenoude greppels en sloten die ooit slenken van de zee waren. archieffoto lc

Even overwoog de aanklager serieus te eisen dat veehouder Anna Kingma uit Jorwert stopt met haar vleeskoeienbedrijf. Toch gunt hij haar nog een kans.

Dinsdagochtend moest de 66-jarige boerin verschijnen voor de meervoudige economische strafkamer van de rechtbank in Leeuwarden. Ze zou opnieuw een groot deel van haar veestapel hebben verwaarloosd. Zelf ontkent Kingma dit. Volgens haar zijn de inspecteurs van de NVWA gewoon niet gewend aan dieren die niet in een ligboxstal worden gehouden.

Haar vleeskoeien staan ‘s winters aangebonden in een Hollandse stal, zo legt ze uit. En ja, dan staan die dieren wel eens een tijdje in hun eigen stront. Officier van Justitie Siebren Buis reageert teleurgesteld. ,,Het ligt bij u altijd aan de anderen’’, zegt hij. ,,Waarom zouden we niet afgaan op hetgeen door de NVWA gemeld wordt?’’

Runderen te mager

Het is niet alleen de stront, er waren ook runderen te mager. De aanklager benadrukt bovendien dat er al veel vaker misstanden op Kingma’s boerderij zijn geconstateerd. Evenzogoed ziet hij ook dat de veehouder het wel goed probeert te doen. Het groeit haar alleen steeds boven het hoofd. ,,Ik heb wel gevoelens voor waardering voor haar. Ik hou van mensen met karakter en doorzettingsvermogen.’’

Zelf vertelt Kingma dat een netelige erfeniskwestie over de twee boerderijen en de 15 hectare ten westen van Jorwert eindelijk is afgehandeld. Dat geeft haar meer lucht om haar zaken beter te regelen, zoals de reparatie van het lekkende dak van haar kalverenstal. ,,Ik heb een natuurboerderij. Dat moet zo blijven.’’ Ze vertelt dat de Universiteit van Groningen momenteel een documentaire maakt over de eeuwenoude greppelpatronen in haar landerijen.

Getuigen spreken elkaar tegen

Kingma’s advocaat Anne Boonstra wijst er op dat de door de rechter-commissaris gehoorde getuigen elkaar soms tegenspreken. Een dierenarts en een hulp van AB Vakwerk oordelen bijvoorbeeld milder over de situatie op Lyts Battens. Rechtbankvoorzitter Okke Jan Bosker citeert uit het proces verbaal van de boerenhulp: ,,De klauwen van het vee waren in orde, dat zie ik in moderne stallen wel eens anders.’’

Raadsman Boonstra vindt de bewijslast onvoldoende, de officier ziet dit anders. Hoe Kingma over een werkstraf denkt, wil Buis weten. ,,Ik heb de hele dag al werk’’, antwoordt de veehouder. En een boete kan ze niet betalen. ,,Zo’n boete gaat ten koste van de investeringen die nodig zijn voor het bedrijf’’, ziet ook de officier.

Daarom eist hij een voorwaardelijke boete van 10.000 euro en een voorwaardelijke stillegging van het boerenbedrijf, beide met een proeftijd van drie jaar. In die periode moet Kingma haar veestapel drastisch inkrimpen en zeker voor twintig uur per week een hulp inhuren, vindt Buis. Die voorwaardelijke maatregelen moeten fungeren als stok achter de deur. De rechtbank doet over veertien dagen uitspraak.

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 4,99 per maand. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct