Boerenclubs richten pijlen op CDA in Senaat voor afblazen Stikstofwet

De Eerste Kamer behandeld op 26 februari de Stikstofwet van landbouwminister Carola Schouten. FOTO ANP/BART MAAT

De boerenorganisaties Agractie en Farmers Defence Force (FDF) hebben hun pijlen gericht op de CDA-fractie in de Eerste Kamer.

Ze hopen de christendemocraten in de senaat ervan de overtuigen dat ze tegen de Stikstofwet moeten stemmen dan wel dat ze het wetsvoorstel controversieel moeten verklaren zodat het niet behandeld zal worden zolang het kabinet demissionair is.

De lobby is sterk op het CDA gericht omdat, volgens Agractie, de christendemocraten in de senaat erg veel moeite zouden hebben met de nieuwe wet en serieus zouden overwegen om hun steun in te trekken. Er zou weerstand zijn tegen de extra stikstofreductie van 24 procent die van 2030 tot 2035 doorgevoerd moet worden bovenop de vermindering met 26 procent die in 2030 bereikt moet zijn.

Met die aanscherping wist minister Carola Schouten de SP en 50Plus over te halen om voor de Stikstofwet te stemmen. Zonder steun van het CDA is er echter in Senaat geen meerderheid meer voor haar wetsvoorstel. Agractie roept zijn aanhang op om CDA’ers in de regio te attenderen op de gevolgen van de Stikstofwet. Die zouden op hun beurt de CDA-fractie in de senaat moeten benaderen. Volgens bestuurslid Bart Kemp pakt een halvering van de stikstofreductie desastreus uit voor de veehouderij.

CDA-landbouwwoordvoerder Greet Prins-Modderaar ontkent dat al vast staat haar partij tegen de Stikstofwet zal stemmen. ,,We moeten het nog bespreken. De behandeling in de Eerste Kamer vindt op 26 februari plaats.” Ze voelt er weinig voor om het wetsvoorstel controversieel te verklaren zoals FDF bepleit. ,,Daarvoor is het te belangrijk.” FDF heeft de telefoonnummers van vrijwel alle Eerste Kamerleden bekendgemaakt en haar aanhang opgeroepen om contact met hen op te nemen. ,,Weinig elegant”, aldus Prins-Modderaar.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie