Boeren laten massaal melk lopen

Honderden boeren in Friesland, Groningen en Drenthe laten hun melk noodgedwongen in de mestput lopen. De melkrijders kunnen hen niet of te laat bereiken.

Alleen al zuivelcoöperatie FrieslandCampina heeft 450 leden die hun melk niet regulier kwijt kunnen. ,,We hebben ze nadrukkelijk gevraagd om op de gierput te lozen en niet op het oppervlaktewater of het riool'', aldus woordvoerder Jan-Willem ter Avest.

Het gaat om 4 miljoen tot 5 miljoen liter melk. Die vertegenwoordigt een waarde van 1,2 miljoen tot 1,4 miljoen euro. De weggegooide melk is 2,5 tot 3 dagen oud.

Of de melkveehouders alsnog betaald krijgen, wordt later deze maand bepaald op een ledenvergadering van FrieslandCampina. De corporatie heeft geen calamiteitenpot.

Bij Hochwald in Bolsward zijn de problemen geringer, volgens Johannes Piet Keestra. ,,Van onze 150 toeleveranciers hebben 2 tot 3 de melk moeten laten lopen.'' Ook Vreugdenhil in Nijkerk, met circa 43 boeren in het Noorden, kent hoegenaamd geen problemen.

De melkophaalbedrijven hebben vanmorgen voorzichtig hun diensten weer hervat nadat ze gisteravond de werkzaamheden moesten staken. ,,We konden toen slechts 20 procent van de geplande melkveebedrijven bezoeken”, verklaart Jelle Breeuwsma van De Melkweg in Bolsward.

Bekijk hier of hieronder een video van het lozen van melk bij Molkfeebedriuw Abma in Jubbega:

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement