Boer claimt schade bij waterschappen

Ongeveer tweehonderd boeren in het oosten van Noord-Brabant hebben bij hun waterschap een claim ingediend voor waterschade.

Zij stellen het waterschap verantwoordelijk voor een gedeelte van de wateroverlast, die sommige delen van de provincie sinds eind mei teisteren. Op enkele plaatsen is de afgelopen twee weken meer dan 150 millimeter water gevallen

Wat de boeren vooral dwars zit, is dat de beken en vaarten niet tijdig gehekkeld zijn vanwege natuurbelangen. Daardoor kon het water moeilijk weg en is veel water op het land blijven staan.

Boerenorganisatie ZLTO (Noord-Brabant en Zeeland) raamt de schade momenteel op twee tot drie miljoen euro. Het gaat om schade in percelen met bloembollen, uien , aardappelen, mais en waspeen. Volgens Leseman zal ook de vervolgschade groot zijn. ,,Alle voedingstoffen en mineralen zullen uitspoelen. Wat overblijft zijn verarmde gronden.”

Via twitter kreeg Leseman het bericht dat de waterschade te voorkomen was geweest bij een beter bodembeheer. ,,En dat maakt we kwaad, zo’n opmerking. Mensen weten niet waar ze het over hebben. Hier was geen kruid tegen gewassen. Na drie weken plensbuien is het gewoon zaak dat het water snel afgevoerd wordt.”

De waterschappen Aa en Maas en De Dommel beroepen zich op overmacht. Schade is bij dergelijke regenval volgens hun niet te voorkomen. Leseman vindt dan ook dat waterschappen en boeren binnenkort om tafel moeten. ‘Dergelijke hoosbuien zullen we naar verwachting vaker krijgen. Daar moeten de waterberging en waterafvoer op worden ingericht.’

Boeren kunnen zich in principe verzekeren tegen slechte weeromstandigheden. Glastuinders met dure gewassen maken er vaak gebruik van, maar het merendeel van de akkerbouwers en vollegrond tuinders vindt een brede weersverzekering niet aantrekkelijk. ,,Omdat maar circa een derde van de schade vergoed wordt terwijl het toch om pittige premies gaat”, verklaart Leseman.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement