De rechtbank in Leeuwarden heeft het faillissement van bruggenbouwer BSB Staalbouw in Sumar opgeheven. Er valt niks meer te verdelen.

In 2017 vertilde het bedrijf zich aan de renovatie van de stuw bij Nederrijn en Lek. Nadat een 34-jarige duiker bij de werkzaamheden was omgekomen, legde de arbeidsinspectie het project stil. Daarmee kreeg BSB Staalbouw een flinke tegenvaller te verwerken.

In 2015 was de bruggenbouwer ook al betrokken bij het kraanongeluk in Alphen aan den Rijn. In dat jaar schoot het bedrijf voor 2,1 miljoen euro in het rood, een verlies dat volgens toenmalig directeur Jan Pesie grotendeels toe te schrijven was aan een bruggenporject in Utrecht.

Kredietkraan dicht

Toen twee jaar later de kasstroom door de problemen bij Nederrijn en Lek in gevaar kwam, draaide Rabobank Drachten de kredietkraan dicht. De bank had ongeveer 1 miljoen euro bij BSB uit staan. Directeur Pesie kon weinig anders dan zelf naar de faillissementsrechter te stappen.

Met het bankroet kwamen de banen van 72 werknemers op de tocht te staan. Curator Wouter Cnossen kreeg een schuld van 7,7 miljoen euro af te handelen. Hij verkocht een deel van het vastgelopen bedrijf aan de Brabantse investeringsmaatschappij Neope Captial Management, die 52 werknemers overnam.

BSB is verder gegaan onder de naam Solidd Steel Structures en leverde afgelopen augustus alsnog de laatste van de zes bestelde vizierschuiven voor het stuwencomplex bij Nederrijn en Lek. Curator Cnossen benutte de afgelopen jaren onder meer voor het ontvlechten van allerlei samenwerkingscontracten.

7,8 miljoen euro

Hij is bij de failliete staalbouwer geen onrechtmatigheden tegengekomen. De curator bracht voor zijn werk bijna 327.360 euro in rekening. Ook uitkeringsinstantie UWV kon worden betaald, maar dat geldt niet voor de tweehonderd commerciële schuldeisers.

Zij claimden voor in totaal 7,8 miljoen euro. Deze ondernemingen zien daar niks van terug. ,,Dat is helaas heel vaak het geval bij faillissementen’’, zegt Cnossen. ,,Maar niet altijd.’’ De jurist vertelt dat de crediteuren van het inmiddels afgewikkelde bankroet uit 2012 van kabellegger Verkley in Drachten een meevaller wacht.

De rentederivaten die Verkley destijds had afgesloten, blijken zoveel jaar later alsnog geld waard te zijn. ,,Dat levert een bedrag van enige substantie op’’, aldus Cnossen. ,,Al met al een ton of vier. Meestal gaan die rentederivaten mee in de verrekening van de bankschuld, maar dat is bij Verkley niet aan de orde.’’ Dat goede nieuws heeft de advocaat ook in petto voor de gedupeerden van het faillissement van de Drachtster GGZ-instelling In de Bres uit 2014.

In een eerdere versie van dit artikel stond een verkeerd bedrag als vergoeding aan de curator vermeld.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
Faillissement
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct