Bij deze vier Friese metaalbedrijven gaan werknemers volgende week staken

De bonden hebben onder meer bij Jongia in Leeuwarden opgeroepen tot een staking. FOTO LC

In vier Friese metaalbedrijven zal vanaf maandag voor 24 uur gestaakt worden voor een betere cao.

Het werk wordt neergelegd bij onder meer de Leeuwarder bedrijven Trivium (blikken), Royal de Boer (stalinrichting), Jongia (roer- en mengapparatuur) en landbouwmachineproducent De Wulff in Winsum. Vanwege corona zullen er geen actiebijeenkomsten met podia en sprekers komen. De bonden FNV en CNV richten in Leeuwarden een gezamenlijke staakstraat in. Daar kunnen de stakers maandagochtend tussen negen en half tien vanuit hun autoraampje hun stakingsformulier inleveren.

Estafettestakingen

De medewerkers vallen onder de metalektro, oftewel de groot metaal. Donderdag startten de estafettestakingen bij meerdere bedrijven in de regio’s Rotterdam en Eindhoven. Onder de cao vallen ongeveer 160.000 werknemers.

Vakbonden hebben stakingen uitgeschreven vanwege de patstelling in de cao-onderhandelingen. Werkgeversorganisatie FME heeft een loonsverhoging aangeboden van 2,25 procent over twee jaar. ,,Dat kunnen we niet serieus nemen. Zo’n loonsverhoging zorgt voor een vermindering van de koopkracht terwijl het bij veel metaalbedrijven gewoon goed gaat”, verklaren de bestuurders Wilma Nieveen (FNV) en Tristan Westra (CNV).

60 euro bruto per maand

Het eindbod van de bonden omvat eenjarige cao met een bruto loonsverhoging van 60 euro per maand en een structurele loonsverhoging van 1 procent vanaf 1 juli. Daarnaast eisen ze een betere werk-privébalans en maatregelen om eerder te kunnen stoppen met werken. De bonden pleiten er verder voor dat er meer zekerheid komt voor flexwerkers. Na een jaar zouden ze een vast contract moeten hebben.

Opstelling bonden jammer

Directeur Johan Postma van Jongia (vijftig medewerkers) betreurt de opstelling van de bonden. ,,Ze zeggen dat het zo goed gaat met de metaal, maar ik ken zat collega’s die het zwaar hebben door de coronacrisis. De regering en de werkgevers doen van alles om de economie in de benen te houden, maar de bonden denken blijkbaar dat er niks aan de hand is. Erg jammer. Waarom niet even met zijn alles een pas op de plaats maken en kijken hoe we uit deze crisis komen.”

FNV-bestuurder Nieveen merkt op dat een werkgever in het cao-voorstel van de bonden de mogelijkheid krijgt om de loonsverhoging op te schorten als zijn bedrijf er slecht voorstaat.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie