Beurzen veren op na sterk banencijfer

De Europese aandelenbeurzen schoten vrijdag in de middaghandel omhoog. Beleggers reageerden op onverwacht sterke cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt.

In Amsterdam noteerde de AEX-index rond 15.50 uur 1,6 procent in de plus op 433,08 punten. De MidKap steeg 2 procent tot 597,16 punten. De graadmeters in Parijs en Frankfurt gingen 1,6 en 2,1 procent omhoog. De FTSE in Londen bleef wat achter, met een winst van 0,7 procent.

Het bericht dat vorige maand per saldo 287.000 nieuwe banen zijn gecreëerd in de Verenigde Staten zette stevige druk op de waarde van de euro. De sterke banengroei kan een nieuwe renteverhoging in de VS dichterbij brengen, wat de dollar aantrekkelijker maakt. De euro zakte, na hevige schommelingen, naar 1,1050 dollar, tegen 1,1085 dollar vlak voor de publicatie van de cijfers.

Boskalis

Het vooruitzicht van een hogere rente was goed nieuws voor aandelen van banken en verzekeraars. ING voerde de AEX aan met een plus van ruim 5 procent. Aegon en ABN AMRO kregen er circa 4 procent bij. Verder waren andere aandelen die deze week hard onderuitgingen in trek. Zo werd uitzender Randstad 4,5 procent meer waard.

Boskalis won bijna 3 procent. De baggeraar en maritiem dienstverlener gaf aan dat de komende twee jaar 24 schepen uit de vaart worden genomen. Dit kost 650 banen, waarvan 150 in Nederland.

Financiële fondsen

In de MidKap was verzekeraar Delta Lloyd een van de grootste winnaars met een plus van 5,5 procent. Air France-KLM herstelde van een aanvankelijk stevig verlies en boekte een minieme winst. De luchtvaartcombinatie meldde het onverwachte vertrek, per 4 november, van zijn financieel directeur.

Ook elders in Europa hoorden financiële fondsen bij de grote winnaars. In Frankfurt stegen Allianz, Deutsche Bank en Commerzbank 2 tot 5,5 procent. In Parijs wonnen BNP Paribas en Société Générale 3 en 4,5 procent. Ook autobouwers waren in trek, getuige de koerswinsten van 3,5 tot 6 procent voor BMW, Daimler, Volkswagen, Renault en PSA Peugeot Citroën.

De olieprijs herstelde enigszins van de scherpe daling van donderdag. Amerikaanse olie werd 1,2 procent duurder bij 45,66 dollar per vat. Brent werd ook ruim 1 procent duurder, bij 46,90 dollar per vat.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement