Beurzen raken terrein kwijt

De Europese aandelenbeurzen raakten dinsdag terrein kwijt. Beleggers bleven voorzichtig door de aanhoudende handelszorgen. Op het Damrak profiteerde Galapagos van een positief analistenrapport. Ook ING stond in de schijnwerpers na het aangekondigde vertrek van financieel directeur Koos Timmermans.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,6 procent in de min op 536,76 punten. De MidKap zakte 0,2 procent tot 768,67 punten. De beursgraadmeters in Parijs, Londen en Frankfurt gingen tot 0,8 procent achteruit.

Staalfabrikant ArcelorMittal bleef onder druk staan na een verhoging van het overnamebod op zijn Indiase branchegenoot Essar Steel en stond onderaan bij de hoofdfondsen met een min van 2,8 procent. Bierbrouwer Heineken zakte 2 procent na een adviesverlaging door Berenberg. Biotechnologiebedrijf Galapagos kreeg een positief advies van Bernstein en voerde de stijgers aan met een plus van ruim 3 procent.

Banken

ING verloor 0,6 procent na het nieuws rond Timmermans. Zijn vertrek houdt verband met de miljoenenschikking die de bank onlangs sloot vanwege witwaspraktijken. Het vertrek van de financieel topman toont volgens analisten van KBC Securities aan dat ING de zaak serieus neemt.

Concurrent ABN AMRO steeg 0,6 procent. De Italiaanse bank UniCredit (min 1 procent) zou volgens de krant Milano Finanza ABN AMRO en de Spaanse bank BBVA (plus 0,2 procent) overwegen als mogelijke acquisitiedoelen in Europa. ABN en BBVA zouden echter een plan B zijn, topman Jean-Pierre Mustier van UniCredit heeft nog steeds zijn pijlen gericht op een samensmelting met het Franse Société Générale (min 0,8 procent).

Overname

Aalberts Industries klom 0,3 procent na de overname van het Amerikaanse Co-Planar. Het is de tweede kleine overname van de industrieel toeleverancier in enkele dagen tijd.

In de MidKap daalde SBM Offshore 1,2 procent na een definitieve schikking voor het probleemproject Yme. De maritiem dienstverlener ontvangt in totaal een bedrag van 390 miljoen dollar, inclusief een laatste schikking van 48,5 miljoen dollar.

Staking

Ryanair zakte in Dublin 1,5 procent. De Duitse piloten van de Ierse budgetmaatschappij leggen woensdag voor 24 uur het werk neer. De piloten eisen meer loon en betere arbeidsomstandigheden.

De euro was 1,1605 dollar waard tegen 1,1603 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 0,5 procent tot 67,87 dollar. Brentolie kostte 0,9 procent meer op 78,05 dollar per vat.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement