Beurzen lager door economische zorgen

Beurzen lager door economische zorgen ANP

De Europese aandelenbeurzen stonden dinsdag in het rood. Beleggers namen gas terug na de sterke koerswinsten een dag eerder en hielden vooral de ontwikkelingen rond het coronavirus in de gaten. Een tegenvallend Duits industriecijfer en de prognose van Brussel voor een dieper dan verwachte recessie in Europa drukten de stemming. Op het Damrak waren de verzekeraars in trek na positief nieuws van De Nederlandsche Bank (DNB) over de sector.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,9 procent in de min op 573,61 punten. De MidKap zakte 0,6 procent tot 771,09 punten. De beursgraadmeters in Frankfurt, Parijs en Londen leverden tot 1,3 procent in.

ASR en NN Group prijkten bovenaan de AEX met winsten van rond 3 procent. Aegon volgde met een plus van dik 2 procent. De verzekeraars mogen van DNB weer dividend uitkeren en eigen aandelen inkopen. Volgens de centrale bank is de impact van de coronacrisis op verzekeraars tot dusver beperkt gebleven. ING en ABN AMRO verloren daarentegen ruim 1 procent. De oproep van DNB aan banken om voorlopig geen dividend uit te keren en geen eigen aandelen in te kopen blijft staan. Vastgoedconcern Unibail-Rodamco-Westfield was hekkensluiter met een verlies van 2 procent.

Renewi

Bij de middelgrote bedrijven stond vastgoedbedrijf Eurocommercial Properties onderaan met een min van 2,8 procent. Koplopers waren beursintermediair Flow Traders en speciaalchemiebedrijf Corbion met plussen van 1,7 en 1,5 procent.

Renewi dikte 2 procent aan op de lokale markt. De afvalverwerker heeft iets minder last van de coronacrisis dan waar het bedrijf eerder rekening mee had gehouden. Het bedrijf stelt in een kwartaalupdate dat de virusperikelen een impact hebben op het resultaat van 12 miljoen euro, waar rekening gehouden werd met 20 miljoen euro.

Halfords

In Londen raakte Halfords 5 procent kwijt. De Britse motoren- en fietsenwinkel zag de omzet in het afgelopen kwartaal in totaal met 6,5 procent afnemen. De fietsenverkoop steeg in de dertien weken tot 3 juli met 57,1 procent, maar de omzet van de motorendivisie kelderde met 45,4 procent. De retailer trok zijn verwachtingen voor het lopende boekjaar in vanwege de onzekerheid rond de coronapandemie.

De euro was 1,1264 dollar waard, tegen 1,1311 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 1,4 procent goedkoper 40,08 dollar. Brentolie daalde 1 procent in prijs tot 42,65 dollar per vat.