Beurzen hoger na Brits rentebesluit

De Europese beurzen zijn donderdag met winst gesloten. Beleggers verwerkten de nieuwe stimuleringsmaatregelen die de Bank of England aankondigde. De Britse centrale bank verlaagde onder meer de rente om de economie na het brexit-besluit een steuntje in de rug te geven.

De AEX-index in Amsterdam eindigde 0,9 procent hoger op 444,47 punten. De MidKap steeg 0,1 procent tot 619,93 punten. De FTSE in Londen sloot 1,6 procent in de plus. Parijs en Frankfurt klommen 0,6 procent.

In Amsterdam was Fugro de negatieve uitschieter met een koersverlies van bijna 14 procent. De bodemonderzoeker zag zijn verlies in de eerste helft van het jaar fors oplopen. De MidKapper had veel last van problemen in de olie- en gassector en verlaagde zijn verwachtingen voor dit jaar. Ook worden nog meer banen geschrapt.

Galapagos

In de AEX was biotechnologiebedrijf Galapagos de grootste stijger met een plus van 4 procent, gevolgd door staalfabrikant ArcelorMittal die 3 procent won. Speciaalchemieconcern DSM was de grootste verliezer bij de hoofdfondsen met een min van 1,5 procent.

AMG noteerde bij de kleinere fondsen een stijging van 5,3 procent. De producent van hoogwaardige metalen wist zijn winst in het tweede kwartaal meer dan te verdrievoudigen, ondanks zwakke metaalprijzen. De onderneming profiteerde bovendien van kostenbesparingen.

Olie

In Frankfurt stond Siemens in de schijnwerpers met een plus van 4,5 procent. Het Duitse technologiebedrijf verhoogde zijn winstverwachting voor 2016 nadat het de afgelopen maanden een paar grote orders binnenhaalde. Resultaten van de maker van verzorgingsproducten Beiersdorf en de Duitse sportartikelenfabrikant Adidas werden minder goed ontvangen. De aandelen daalden respectievelijk 4,2 en 2 procent in waarde.

In Londen beloonden beleggers verzekeraar Aviva met een plus van 6,7 procent voor zijn kwartaalcijfers.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1,5 procent naar 41,44 dollar. Brentolie ging 0,9 procent omhoog tot 43,50 dollar per vat. De euro werd voor 1,1131 dollar verhandeld, tegen 1,1176 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement