Beurzen flink hoger na OPEC-deal

De Europese beurzen zijn donderdag met stevige winsten begonnen. De oliegerelateerde aandelen kregen steun van het onverwachte OPEC-akkoord over een productiebeperking. Het is voor het eerst in acht jaar dat het oliekartel de productie verlaagt.

De Amsterdamse AEX-index noteerde in het eerste handelsuur 1,4 procent hoger op 456,36 punten. De MidKap klom 0,6 procent tot 656,97 punten. De graadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs wonnen tot 1,6 procent.

In de AEX was Shell de koploper met een koerswinst van ruim 5 procent. Ook maritiem oliedienstverlener SBM Offshore deed het goed met een plus van 4,2 procent. In de MidKap was bodemonderzoeker Fugro de sterkste stijger (plus 5,7 procent).

Omhoog

In Londen ging oliebedrijf BP 4,1 procent omhoog en in Parijs won de Franse branchegenoot Total 4,7 procent. In Madrid boekte olieconcern Repsol een winst van 4 procent, net als het Italiaanse Eni in Milaan.

De luchtvaartsector had juist last van de sterk gestegen olieprijzen omdat brandstof daardoor duurder wordt. Air France-KLM was de grootste verliezer in de MidKap met een min van 2 procent. In Frankfurt verloor Lufthansa 2,8 procent, terwijl IAG, het moederconcern van British Airways en Iberia, 1,1 procent inleverde in Londen. Ryanair ging in Dublin 2,2 procent omlaag en easyJet noteerde 1,8 procent in het rood in Londen.

Daler

Bij de hoofdfondsen op het Damrak was maar één daler te zien, Ahold Delhaize met een min van 0,2 procent. TomTom stond bij de middelgrote fondsen 1,4 procent in het groen. TomTom heeft nieuwe deals gesloten met Volvo Trucks en Volkswagen.

Deutsche Bank liet in Frankfurt verder herstel zien na de recente koersval met een plus van 1,6 procent. De afgelopen tijd stond het aandeel van de Duitse bank zwaar onder druk door zorgen over de kapitaalpositie. Commerzbank werd 2,1 procent meer waard.

De olieprijzen toonden donderdagochtend lichte dalingen, na de sterke opmars een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie was 0,3 procent lager op 46,91 dollar en Brent daalde 0,5 procent tot 48,47 dollar. De euro noteerde 1,1224 dollar, tegen 1,1196 dollar aan het Europese slot op woensdag.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement