Beurzen Europa gaan verder omhoog

De beurs in Amsterdam is maandag met winst geopend. Daarmee wordt voortgeborduurd op de mooie plussen van afgelopen vrijdag. Toen werd positief gereageerd op een sterk rapport over de Amerikaanse arbeidsmarkt. In Azië stonden maandag eveneens flinke winsten op de koersenborden.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in het eerste handelsuur 0,8 procent hoger op 437,04 punten. De MidKap steeg 1,2 procent tot 606,34 punten. De graadmeters in Parijs en Frankfurt gingen tot 1,3 procent omhoog, Londen deed het wat rustiger aan met een plus van 0,4 procent.

In de AEX was staalbedrijf ArcelorMittal de sterkste stijger met een plus van 4,9 procent. Ook Randstad deed het goed met een winst van 3,5 procent, dankzij een hoger beleggingsadvies van Credit Suisse.

Philips Lighting

Bij de lokale fondsen op het Damrak klom Philips Lighting 1,2 procent. Goldman Sachs heeft het verlichtingsbedrijf op een favorietenlijstje gezet.

In Frankfurt ging ThyssenKrupp 4,8 procent omhoog. Het Duitse staalbedrijf is in gesprek met het Indiase Tata Steel, het moederconcern van de Hoogovens in IJmuiden, over mogelijke samenwerking.

Alcoa

In Zürich boekte cementproducent LafargeHolcim een winst van 3 procent. Het Frans-Zwitserse concern verkoopt voor 1,4 miljard dollar zijn Indiase bouwmaterialentak. Het geld zal onder meer worden gebruikt om de schuldenlast te verlagen.

Beleggers kijken verder uit naar de opening van het kwartaalcijferseizoen, maandag nabeurs in New York door aluminiumproducent Alcoa. Later in de week komen nog cijfers van onder meer JPMorgan Chase, Delta Air Lines, Wells Fargo en Citigroup. In Amsterdam komt Beter Bed vrijdag met resultaten.

Euro

Ook staat deze week een belangrijke rentevergadering van de Britse centrale bank op de agenda. Donderdag houdt de Bank of England zijn eerste beleidsvergadering na het brexit-referendum. Veel economen denken dat de centrale bank de rente zal verlagen om de negatieve gevolgen van een Brits vertrek uit de EU te verlichten.

De euro noteerde 1,1030 dollar, tegen 1,1042 dollar bij het slot in Europa vrijdag. Amerikaanse olie werd 1,3 procent goedkoper bij 44,82 dollar per vat. Brent daalde 1,2 procent tot 46,22 dollar.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement