Beurzen Europa blijven dalen

De Europese aandelenbeurzen zijn woensdag voor de derde dag op rij met rode cijfers gesloten. De financiële fondsen moesten opnieuw flinke tikken verwerken. Beleggers bleven bezorgd over de zwakkere wereldeconomie, de brexit en de bankencrisis in Italië.

De AEX-index in Amsterdam eindigde 1,9 procent in de min op 422,18 punten. De MidKap zakte 2,6 procent naar 577,05 punten. In Frankfurt, Parijs, Madrid en Milaan liepen de verliezen op tot 2,3 procent. De FTSE in Londen ging 1,2 procent omlaag.

De AEX kende geen stijgers. Grootste verliezer was opnieuw verzekeraar Aegon dat 4,6 procent verloor. Dinsdag kelderde de verzekeraar al meer dan 8 procent. Andere flinke dalers waren onder meer Altice, NN Group en Unibail-Rodamco.

Banken

Ook elders in Europa bleven bank- en verzekeringsaandelen onder druk staan. In Frankfurt werden Commerzbank en Deutsche Bank tot 5,6 procent minder waard. In Londen verloor Royal Bank of Scotland ruim 6 procent. In Madrid leverde Caixabank 1,6 procent in, nadat de bank voor een stevige afschrijving op hypotheekleningen had gewaarschuwd.

In Milaan wist Monte dei Paschi di Siena juist weer wat te herstellen van de zware koersdalingen eerder deze week. De Italiaanse bank klom meer dan 6 procent. Er zijn grote zorgen over de financiën van de oudste bank ter wereld. De Italiaanse overheid zou overwegen de bank te hulp te schieten.

Olie

De vlucht uit aandelen werd weerspiegeld in de aanhoudende run op veilig geachte staatsobligaties. Daarbij zakte het rendement op tienjarige Nederlandse staatsobligaties voor het eerst in de historie kortstondig tot onder 0 procent. De vergelijkbare Duitse rente bedraagt nu min 0,2 procent. De goudprijs steeg naar het hoogste niveau in twee jaar.

Het Britse pond sterling herstelde enigszins van de diepe val van eerder op de dag. De Britse munt schommelt echter nog altijd rond het laagste niveau van de afgelopen decennia. De euro werd voor 1,1083 dollar verhandeld, tegen 1,1093 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag.

De olieprijzen lieten een wisselend beeld zien na de stevige daling van dinsdag. Amerikaanse olie werd 0,1 procent goedkoper op 46,64 dollar per vat. De prijs van Brent daalde een fractie naar 47,93 dollar per vat.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement