Betsema bijt in stof bij strijd om villa

Bouwondernemer Jaap Betsema heeft een slag verloren in zijn strijd om villa Mooi Gaasterland in Rijs. Advocaat Piter van Zandbergen moet nu het geschil beslechten.

Rechter Wanner Los oordeelde gisteren dat Betsema niet langer beslag mag laten leggen op de Volvo, de Jeep, de motorboot en het woonhuis van zijn zakenpartner Berber Keur in Rijs. Deze eigenaar van het mediabedrijf The Brand Sense in Hilversum sleepte de metselbaas uit Balk twee weken geleden voor de rechter. Ze beklaagde zich er over dat Betsema een deurwaarder en politieagenten had laten aanrukken, zodat het hele dorp zou denken dat Keur haar rekeningen niet betaalde.

Beslag moet er binnen vijf dagen af

Rechter Los constateert in zijn vonnis dat Betsema niet in zijn recht staat. De eigenaar van Betsema Groep en Delfsma Bouw krijgt vijf dagen de tijd om het executoriaal beslag ongedaan te maken, op straffe van een dwangsom van maximaal 150.000 euro. Beide ondernemers procederen al langer om de monumentale villa in rijs. Die kochten ze in 2014 gezamenlijk, om te voorkomen dat er een asielzoekerscentrum in zou komen. De twee konden het aanvankelijk uitstekend met elkaar vinden, er was zelfs sprake van een geheime liefdesrelatie.

Volgens Keurs advocaat Toon Stein is dat de oorzaak van alle ellende; er werd te weinig op papier gezet. Toen de liefde bekoelde, kwamen de juristen en daarna de deurwaarders. Het eigendom van de voormalige katholieke vakantiekolonie uit 1912 is ondergebracht in JBMG, een BV waarvan Betsema en Keur elk de helft van de aandelen bezitten. Doordat ze elk evenveel zeggenschap hebben, is er sprake van een juridische patstelling. Betsema claimt dat zijn voormalige liefje hem nog ruim 163.000 euro huur voor de villa verschuldigd is. Zij bestrijdt dat.

Bewindvoerder nu baas over gezamenlijke BV

Vorige week vroeg Betsema uitstel van betaling voor JBMG aan. De rechtbank stelde Piter van Zandbergen als bewindvoerder aan. Die benadrukt dat het hotel-restaurant tegenwoordig wordt uitgebaat door een andere huurder. De zaak blijft gewoon open en zal niks van de perikelen vernemen, zo belooft Van Zandbergen. Voor de JBMG bv heeft hij een afkoelingsperiode van twee maanden afgekondigd.

Keur en Betsema zullen een sleutel moeten vinden, waarmee ze elkaar als aandeelhouder kunnen uitkopen. Daarvoor werd al een procedure bij de Ondernemingskamer in Amsterdam voorbereid, maar Van Zandbergen stelt dat hij als bewindvoerder ook de knoop kan doorhakken. Van Zandbergen mag nu eerst gaan uitzoeken wie nu eigenlijk wat aan wie moet betalen. ,,It wurdt no allegear wat minder vrijblijvend’’, zegt de advocaat.

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 4,99 per maand. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct