Bescheiden verliezen op Europese beurzen

De aandelenbeurzen in Europa stonden maandag licht in het rood. De wereldwijde handelsspanningen bleven boven de markt hangen. In Amsterdam was optiekketen GrandVision een uitblinker na goed ontvangen resultaten. Postbezorger PostNL was juist de gebeten hond op het Damrak onder druk van tegenvallende cijfers en verwachtingen.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde richting het middaguur een min van 0,3 procent op 570,66 punten. De MidKap leverde 0,2 procent in tot 792,81 punten. Londen, Frankfurt en Parijs verloren tot 0,4 procent.

In de MidKap was GrandVision met afstand de sterkste stijger met een plus van ruim 8 procent. Het moederbedrijf van Pearle en Eyewish voerde de omzet op, mede als gevolg van overnames in Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk. Ook op eigen kracht groeiden de verkopen. GrandVision denkt dit hele jaar door te kunnen groeien.

PostNL

PostNL ging 7,6 procent onderuit. Het postbedrijf leed in het tweede kwartaal verlies. De krimp op de postmarkt speelt de onderneming nog altijd parten en de kostenbesparingen vielen wat tegen. Topvrouw Herna Verhagen riep de politiek op om consolidatie mogelijk te maken. Ook verkoopt het bedrijf twee dochteronderdelen in Duitsland en Italië.

In de AEX was biotechnoloog Galapagos de koploper met een koersstijging van 3,8 procent. Staalconcern ArcelorMittal sloot de rij bij de hoofdfondsen met een min van 2,2 procent.

HSCB

De Britse bank HSBC had een teruglopende brutowinst. Dat kwam grotendeels door hogere investeringen in Azië en digitalisering. De omzet steeg wel. HSBC werd in Londen 0,7 procent lager gezet door beleggers. Aanbieder van kantoorruimte IWG brak overnamegesprekken af en dat leidde tot een koersval van bijna 23 procent.

Het aandeel Linde kreeg in Frankfurt een min van bijna 10 procent aan de broek. De Amerikaanse toezichthouder FTC wil dat in de voorgenomen fusie met Praxair meer bezittingen van de hand worden gedaan. Daardoor staat de hele deal op losse schroeven.

De euro was 1,1563 dollar waard, tegen 1,1596 dollar vorige week. Een vat Amerikaanse olie werd 0,6 procent duurder op 68,90 dollar. Brentolie steeg ook 0,6 procent, tot 73,62 dollar per vat.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement