Beroerd jaar voor visafslagen Harlingen en Lauwersoog

De visafslag in Harlingen is volledig gespecialiseerd in garnalen. Foto LC

De visafslagen in Harlingen en Lauwersoog hebben een beroerd jaar achter de rug door de malaise op de garnalenmarkt.

Harlingen zag de omzet in 2019 met ruim 45 procent dalen tot 10,1 miljoen euro. Lauwersoog deed het relatief gezien iets beter. Daar ging de omzet met 34,3 procent omlaag naar 10,8 miljoen euro. De aanvoer daalde met respectievelijk 27,5 en 22 procent. Harlingen is volledig en Lauwersoog grotendeels afhankelijk van de aanvoer en het prijsniveau van garnalen.

Enorme voorraden

Dat de afname van de aanvoer lager is dan de daling van de omzet is opmerkelijk. Meestal wordt een lagere aanvoer deels gecompenseerd door hogere opbrengstprijzen. ,,Daar was vorig jaar absoluut geen sprake van vanwege de enorme voorraden die zich eind 2018 hadden gevormd bij de handelshuizen”, verklaart woordvoerster Barbara Holierhoek van Lauwersoog. ,,Dat aanbod heeft het hele jaar een prijsdrukkend effect gehad.”

De garnalenvissers konden ook niet meer schaaldiertjes aanvoeren vanwege de beperkte visserijduur van 36 uur per week (anderhalve dag) die vrijwel het gehele jaar gold. Deze was ingevoerd voor het herstel van het garnalenbestand in de Waddenzee en de Noordzeekustzone. Pas sinds eind vorig jaar is de visserij weer grotendeels vrijgegeven.

Pulsvisserij

De gezamenlijke omzet van alle elf visafslagen in Nederland daalde van 360 miljoen euro naar 310 miljoen euro. De aanvoer kwam uit op 81 miljoen kilo vis tegen 88,5 miljoen kilo in 2018. Naast de slechte marktomstandigheden voor garnalen zijn deze afnames te wijten aan het Europese verbod op de pulsvisserij. Deze trof vooral de vissers op tong, een dure platvis.

Opmerkelijk is dat Visveiling Urk zich prima staande wist te houden onder deze moeilijke omstandigheden. De veruit grootste afslag van Nederland, tevens het moederbedrijf van de visafslag in Harlingen, zag de omzet met nog geen procent dalen naar 117,6 miljoen euro. Volgens directeur Teun Visser heeft zijn afslag vooral in het eerste kwartaal van vorig jaar veel Oostzee-vissers aan zich weten te binden om hun vis via Urk te verhandelen. Ook profiteerde Urk van de prima prijzen voor inktvis die Urker vissers opvisten uit het Kanaal.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
Waddengebied