Beleggers kijken naar Bank of England

De Europese beurzen stonden donderdag op mooie winsten. De ogen van beleggers zijn gericht op de Britse centrale bank, die zijn eerste beleidsvergadering sinds het Britse EU-referendum houdt. Veel economen verwachten dat de Bank of England (BoE) de rente gaat verlagen om de nadelige gevolgen van de brexit te verlichten.

De AEX-index in Amsterdam stond tegen het einde van de ochtend 1,3 procent hoger op 450,10 punten. De MidKap steeg 0,8 procent naar 623,62 punten. Londen, Parijs en Frankfurt gingen tot 1,4 procent omhoog.

Het rentebesluit komt om 13.00 uur (Nederlandse tijd). De Britse rente staat nu al zeven jaar op het historisch lage niveau van 0,5 procent en de verwachting in de markt is dat er een verlaging tot 0,25 procent komt. Ook wordt verwacht dat de BoE meer stimuleringsmaatregelen in het vooruitzicht stelt. Centralebankpresident Mark Carney heeft al laten weten dat er meer steunmaatregelen komen.

Arcelor Mittal

Sterkste stijger in de AEX was staalconcern ArcelorMittal met een koerswinst van 3,3 procent. Ook ASML en ING deden het goed met plussen tot 2,1 procent. De enige verliezers waren Altice en Galapagos met minnen tot 1,5 procent.

Hoofdfonds Vopak klom 0,6 procent. Het tankopslagbedrijf meldde dat een deal is gesloten met Chevron over de exploitatie van een terminal van het oliebedrijf in Panama. In dat land gaat Vopak ook zelf een terminal bouwen.

Ahold en Delhaize verkopen in totaal 86 Amerikaanse supermarkten, om goedkeuring te krijgen voor hun voorgenomen fusie. De winkels liggen in gebieden waar Ahold en het Belgische Delhaize allebei actief zijn. Ahold won 1,3 procent, net als Delhaize in Brussel.

Olie

Mediabedrijf Sanoma werd in Helsinki ruim 13 procent meer waard. Het moederbedrijf van onder meer SBS, Nu.nl en de tijdschriften Donald Duck en Libelle is positiever geworden over 2016.

De olieprijzen toonden wat herstel na de scherpe daling een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1,1 procent tot 45,22 dollar. Brent klom 1 procent tot 46,72 dollar. De euro was 1,1113 dollar waard, tegen 1,1110 dollar aan het einde van de Europese handel op woensdag.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement