Beleggers kijken naar Bank of England

Beleggers kijken donderdag met buitengewone belangstelling naar de Britse centrale bank. De Bank of England (BoE) houdt zijn eerste beleidsvergadering sinds het referendum over het Britse lidmaatschap van de EU. Veel economen verwachten dat de BoE de rente gaat verlagen om de nadelige gevolgen van de brexit te verlichten.

Het rentebesluit komt om 13.00 uur (Nederlandse tijd). De Britse rente staat nu al zeven jaar op het historisch lage niveau van 0,5 procent en de verwachting in de markt is dat er een verlaging tot 0,25 procent komt. Ook wordt verwacht dat de BoE meer stimuleringsmaatregelen in het vooruitzicht stelt. Centralebankpresident Mark Carney heeft al laten weten dat er meer steunmaatregelen komen.

De openingsindicatoren wijzen op een vlak begin van de AEX-index in Amsterdam. Veel richtinggevend bedrijfsnieuws is er niet. Tankopslagbedrijf Vopak meldde dat een deal is gesloten met Chevron over de exploitatie van een terminal van het oliebedrijf in Panama. Er werden geen financiële details bekendgemaakt.

Pharming

Ahold en Delhaize verkopen in totaal 86 Amerikaanse supermarkten, om goedkeuring te krijgen voor hun voorgenomen fusie. De winkels liggen in gebieden waar Ahold en het Belgische Delhaize allebei actief zijn. Met de verkoop hopen beide bedrijven toestemming te krijgen van de Amerikaanse toezichthouder FTC voor hun samensmelting.

Pharming neemt de distributie van zijn geneesmiddel Ruconest in 21 landen over van zijn Zweedse samenwerkingspartner SOBI. Het biotechnologiebedrijf is al zelf verantwoordelijk voor de verkoop van Ruconest in Nederland, Duitsland en Oostenrijk. Per 1 oktober komen daar 21 landen bij, in Europa, Afrika en het Midden-Oosten. Het gaat onder meer om Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Zwitserland en België.

Dow Jones

De Europese beurzen deden het woensdag rustig aan na de recente opmars. De AEX eindigde 0,2 procent lager op 444,45 punten. De MidKap zakte 0,3 procent naar 618,61 punten. Londen en Frankfurt leverden tot 0,3 procent in, Parijs ging licht omhoog.

Ook op Wall Street toonden de beurzen weinig beweging. De Dow-Jonesindex sloot 0,1 procent in de plus op 18.372,12 punten. De S&P 500 eindigde vlak en de Nasdaq leverde 0,3 procent in.

Euro

De olieprijzen toonden wat herstel na de scherpe daling een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1,3 procent tot 45,32 dollar. Brent klom 1 procent tot 46,71 dollar.

De euro was 1,1110 dollar waard, net als aan het einde van de Europese handel woensdag.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement