Beleggers Fortis krijgen eindelijk vergoeding

Beleggers die misleid waren in aanloop naar het omvallen van Fortis in 2008, kunnen eindelijk een vergoeding tegemoet zien. Het gerechtshof in Amsterdam heeft zijn fiat gegeven voor de tweede schikkingsovereenkomst hierover tussen de Belgische verzekeraar Aegeas, oftewel de erfgenaam van Fortis, en claimorganisaties.

Een eerste voorstel, waarbij Ageas 1,2 miljard euro op tafel legde, werd door het hof vorig jaar nog niet-bindend verklaard. De rechters hadden onder meer problemen met het onderscheid in vergoeding voor beleggers die zich bij een belangenorganisatie hadden aangesloten en gedupeerden die dat niet hadden gedaan.

Ageas sprak eerder de hoop uit dat het aangepaste schikkingsvoorstel voor de zomer de benodigde goedkeuring zou krijgen. Beleggers die de schikking aanvaarden, zouden dan nog voor het jaareinde 70 procent van het schikkingsbedrag kunnen ontvangen. Er zijn naar schatting 200.000 gedupeerden die in aanmerking komen voor een schadevergoeding.

Fortis nam in 2007 de Nederlandse delen van ABN AMRO over. De kapitaalpositie van het Belgisch-Nederlandse bank- en verzekeringsconcern was daardoor dusdanig verzwakt dat het bedrijf ten onder ging in de kredietcrisis die kort daarna losbarstte. De Nederlandse onderdelen werden eind 2008 genationaliseerd, de Belgische bankactiviteiten werden verkocht. Aandeelhouders zagen daardoor de waarde van hun bezittingen in korte tijd veel minder waard worden.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement