'Banken waarderen Douwe Egberts op 20 miljard'

Het complex van Douwe Egberts, gefotografeerd van af de Jouster Toer. FOTO ARCHIEF LC

Douwe Egberts is volgens de banken meer dan 20 miljard euro waard, schrijft het Financieele Dagblad.

De zakenkrant meldt dit op basis van gesprekken met ingewijden en ,,niet-publieke analistenrapporten’’. Moederbedrijf JDE Peet’s kondigde deze week aan het koffiemerk Douwe Egberts naar de Amsterdamse beurs te brengen. Vijf banken stuurden beleggers hun verwachtingen.

De meest optimistische, Deutsche Bank, zet in op maximaal 34 miljard euro. Volgens ING kan de beursgang in het meest gunstige geval 29 miljard euro opleveren. Rabobank-Kepler Cheuvreuz komt uit op 24,5 miljard, Goldman Sachs op 22,5 miljard en Bank of America op 20,6 miljard euro.

Schulden verminderen

De analisten houden ook een minimum waarde aan. Bij Deutsche Bank is dat 10 miljard euro. Mochten de verwachtingen uitkomen, dan krijgt het koffiebedrijf een beurswaarde die vergelijkbaar is met die ING en DSM. JDE Peet’s wil met het nieuwe geld zijn schulden verminderen en hoopt onder meer de Chinese markt te kunnen bewerken.

Met name de analisten van J.P. Morgan waarschuwen beleggers voor het risico dat hun belangen kunnen ondersneeuwen bij die van de ,,dominante meerderheidsaandeelhouder’’. Douwe Egberts begon in 1753 in Joure. Daar werken nu nog 270 mensen in de thee- en koffiefabrieken. Het moederconcern van Douwe Egberts boekte vorig jaar een nettowinst van 585 miljoen euro op een omzet van 6,9 miljard. De huidige malaise lijkt het concern nauwelijks te deren.