Bank of England schroeft rente op

De Britse centrale bank verhoogt de rente, zoals algemeen was verwacht op de financiële markten. Het belangrijkste rentetarief in Groot-Brittannië gaat van 0,5 procent naar 0,75 procent, het hoogste niveau sinds 2009.

In november krikte de Bank of England (BoE) voor het eerst in meer dan tien jaar de rente op. Volgens de BoE is de hogere rente nodig om de inflatie af te remmen. Bovendien is de Britse arbeidsmarkt sterk. De economische groei zwakte eerder dit jaar wel af.

Het besluit om de rente te verhogen was unaniem. Alle negen bestuurders binnen het beleidsbepalende comité stemden voor een renteverhoging. Er was door kenners verwacht dat twee bestuurders tegen zouden stemmen.

Verdere rentestappen

De BoE gaf aan dat verdere rentestappen nodig zullen zijn om de inflatie binnen de perken te houden. Daarbij moet de centrale bank wel rekening houden met de economische onzekerheid die de brexit met zich meebrengt. De verwachtingen voor de economische groei van Groot-Brittannië bleven vrijwel vrijwel onveranderd.

Centralebankgouverneur Mark Carney komt nog met een toelichting op het rentebesluit.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement