Banencijfer zet Wall Street op winst

De aandelenbeurzen in New York stonden vrijdag in de middaghandel op winst. Beleggers reageerden enthousiast op de sterke groei van de Amerikaanse arbeidsmarkt, die eerder op de dag werd gemeld.

De Dow-Jonesindex stond na bijna vier uur handel 0,9 procent in de plus op 18.509 punten. De brede S&P 500 steeg 0,8 procent naar 2181 punten. De Nasdaq klom 1,1 procent naar 5222 punten. Daarmee komt de technologiegraadmeter weer in de buurt van het recordniveau dat in juli vorig jaar werd bereikt.

Uit een eerste schatting beek voorbeurs dat afgelopen maand opnieuw aanzienlijk meer banen zijn gecreëerd in de Amerikaanse economie dan verwacht. Bovendien bleek de toch al sterke banengroei van juni volgens een nieuwe schatting nog iets groter dan eerder werd gedacht.

Priceline

Dit positieve nieuws over de Amerikaanse economie zette aandelen over een breed front in de plus. Dankzij de sterke kwartaalresultaten van veel toonaangevende bedrijven stonden daarbij tech- en internetaandelen opnieuw stevig in de belangstelling. Zo stond Apple in de bovenste regionen van de Dow, met een winst van 1,6 procent. Verder wonnen Microsoft en Intel tot 1,4 procent.

Internetreisbedrijf Priceline werd 4,5 procent meer waard, dankzij onverwacht sterke kwartaalcijfers. Het aantal hotelboekingen via de sites van het bedrijf nam de afgelopen maanden toe, waarbij de gevolgen van de terroristische aanslagen in Europa beperkt bleven.

Kraft Heinz

Ook financiële bedrijven waren in trek. De banken Goldman Sachs en JPMorgan Chase wonnen 2 tot 3 procent, terwijl creditcardmaatschappij American Express er 2,6 procent bij kreeg.

Kraft Heinz won 4 procent. Het voedingsmiddelenconcern zag de omzet vorig kwartaal dalen, vooral door de invloed van de sterke dollar. De resultaten vielen evenwel hoger uit dan waar analisten door de bank genomen van uitgingen.

Euro

Ondanks de stevige winsten van de graadmeters waren er ook duidelijke verliezers. Zo werd farmaceut Bristol-Myers Squibb 16 procent achteruitgezet, na de melding van een mislukte test voor een van zijn medicijnen op het gebied van longkanker.

De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1 procent naar 41,50 dollar. De euro werd voor 1,1095 dollar verhandeld, tegen 1,1080 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement